Sex under coronapandemin

Hade människor mer eller mindre sex när klubbarna plötsligt stängde och sängen kunde ersätta kontorsstol? En ny studie har undersökt hur sexlivet för människor i åtta länder förändrades när pandemin började.

Situationen i sängen har inte förändrats så mycket trots extrema förändringar i samhället.
Situationen i sängen har inte förändrats så mycket trots extrema förändringar i samhället.

Webbfråga Hur förändrades ditt sexliv under pandemin?

Visa resultat

Forskarnätverket European sexual medicine network har frågat 4 813 personer från åtta länder hur deras sexliv förändrades under den första Corona-våren 2020.

28 procent svarade att att de kände ett större sexuellt intresse för sin partner. Lite mer än hälften, 53 procent svarade att lusten att ha sex med sin partner inte förändrades när corona bröt ut. Och bara 19 procent hade mindre lust till sex.

Charlotta Löfgren är professor i hälsa och samhälle vid Malmös universitet. Hon har arbetat med att samla in svar på frågorna i Sverige. Hon säger att studien bara ger en ögonblicksbild under en extrem förändring som skedde för hela samhället.

– Det är intressant att majoriteten ändå inte upplever en förändring i sitt sexuella intresse, att man ändå har en relation som ser ut på ett visst sätt oavsett yttre omständigheter, säger Charlotta Löfgren.

Sängsituationen för människor som lever i ett förhållande förändrades enligt studien alltså inte så mycket trots extrema förändringar i samhället. Studien undersökte dock inte hur pandemin påverkade sexlivet för människor som inte hade en partner innan pandemin. Det framkommer alltså inte hur sexlivet för personer som försökte hitta någon att dejta och ha sex med påverkades av stängda klubbar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget