Såhär fungerar vaccinen mot covid-19

Din äldre släkting eller en bekant inom sjukvården kanske redan har fått sin första vaccinationsdos. Alla som är över 18 år kommer i sin tur bli erbjuden ett vaccin mot covid-19, och först ut är de som är extra utsatta. Men vilka vaccin mot sjukdomen finns det? Och hur fungerar de?

Vad är covid-19 och vad för vaccin finns?

Covid-19 är det officiella namnet på sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, upptäckt år 2019, och sprids i den nuvarande pandemin. En artikel på forskning.se förklarar att det finns tre typer av vaccin för att vaccinera mot covid-19. Dessa tre typer är: mRNA-vaccin, virusvektorvaccin samt proteinvaccin.

Pågående vaccination på en vårdcentral i Malmö.
Pågående vaccination på en vårdcentral i Malmö.

Hur fungerar vaccinen?

Samtliga covid-19 vaccin fungerar genom att skapa en reaktion i immunsystemet, men använder sig av olika tekniker och framställs på olika sätt. Coronavirusets kända utseende, “kronan”, är en spikliknande yta byggd av proteiner. Därav namnet: “coronavirus”.

Denna yta används av viruset för att kunna ta sig in i människans celler. I artikeln benämns dessa som spikprotein. Alla tre vaccin använder sig av spikproteinerna för att bekämpa viruset.

Ett coronavirus, där de röda "spikarna" är proteiner.
Ett coronavirus, där de röda "spikarna" är proteiner.

mRNA-vaccin

“M”:et i mRNA står för “messenger”, eller på svenska “budbärare”. Vaccinet är som en budbärare av instruktioner. I mRNA-vaccinet mot covid-19 instruerar vaccinet kroppens celler att tillverka spikproteinet som finns i coronavirus. Alltså innehåller inte ett mRNA vaccin coronavirus. Kroppens egentillverkade spikprotein triggar immunförsvaret att skapa antikroppar mot covid-19. Ett mRNA vaccin tillverkas syntetiskt i labb.

Kända mRNA-vaccin: Moderna, Pfizer/Biontech

800 anställda inom hemtjänst och omsorg fick vaccin i Blå Hallen, Stockholms Stadshus.
800 anställda inom hemtjänst och omsorg fick vaccin i Blå Hallen, Stockholms Stadshus.

Virusvektorvaccin

Ett virusvektorvaccin är likt mRNA vaccin, då båda två fungerar genom att få kroppen att tillverka spikprotein och bilda antikroppar. I ett virusvektorvaccin så får ett harmlöst virus bära på spikproteinets gener. Kroppens celler läser sedan av spikproteinets dna, och tillverkar spikproteinet, som i sin tur triggar kroppens immunförsvar. Ett virusvektorvaccin innehåller inte heller coronavirus.

Kända virusvektorvaccin: Sputnik V, AstraZeneca

Proteinvaccin

Ett proteinvaccin innehåller det färdiga proteinet som immunförsvaret ska lära sig bekämpa. Alltså behöver inte kroppen producera proteinet själv, som i de andra vaccinen.

Det finns ännu inte ett godkänt proteinvaccin mot covid-19, men det är på väg.

Skyddande tillsatser i vaccinen

Ytterligare innehåller vaccinen skyddande tillsatser, som socker, salter och emulgeringsmedel. Dessa för att vaccinet ska bibehålla sin funktion och inte förstöras.

En ampull covid-19 vaccin från Astra Zeneca, ett virusvektorvaccin.
En ampull covid-19 vaccin från Astra Zeneca, ett virusvektorvaccin.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget