Djuren på Skansen är vana vid mycket folk och höga ljudnivåer. Men i slutet av november förra året stängde Skansen ner helt, för första gången på 129 år.
– En del djur har blivit mer aktiva när det väl har kommit folk, säger Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten på Skansen.
Varje år dras cirka en och en halv miljon människor till Skansen. Utöver de historiska miljöerna finns det många olika djur att titta på. Det finns bland annat varg, björn och lokatt. Hur har djuren påverkats av nedstängningen och det minskade antalet personer på området?
– Det är inte som att vi stängt dörrarna och kastat bort nyckeln. Vår verksamhet måste funka oavsett om det kommer folk eller inte, säger Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten på Skansen.
Djurskötseln har med andra ord skett precis som vanligt. Djuren har matats vid samma tider och blivit omhändertagna på samma sätt som när det kryllar av folk.
Men personalen har märkt av förändringar hos vissa djur under de senaste månaderna.
– Det vi har sett på en del djur är att de är mer aktiva när det väl har kommit folk. Det gäller framförallt järv, varg och säl, säger Linda Törngren.
En enkel förklaring
Sandra Jönsson, rovdjursexpert på WWF, menar att djurens höjda aktivitetsnivå kan ha en enkel förklaring.
– Det skulle kunna bero på att de helt enkelt vant sig vid att det inte är så mycket folk. Järv och varg är väldigt nyfikna och intelligenta djur, som precis som människor har lätt att anpassa sig till förändringar, menar Sandra Jönsson
Vissa mönster går att hitta. Men det finns så pass många olika djur på området att det inte går att säga något allmänt om hur djuren har påverkats.
– Det beror väldigt mycket på vilken art och vilken individ man pratar om, säger Sandra Jönsson
Den första april öppnade Skansen igen. Återanpassningen till en mer folktät miljö kommer enligt Linda Törngren inte vara något problem.
– Djuren har levt i den här miljön så pass länge att de är vana vid ballonger, helikoptrar och stoj, säger Linda Törngren