David Ek arbetar som näringsfysiolog och har genom åren jobbat med utbildning, kostrådgivning och även skrivit böcker. Idag jobbar han med olika hälsoprojekt på företag som rör näring eller liknande områden, men en del av arbetet är även rent näringsnörderi.
Immunförsvaret
Du har tidigare skrivit en bok om hur magens välmående påverkar hälsan, hänger det ihop med immunförsvaret?
– Ja, det finns kopplingar, man kan se att substanser som bildas i magen kan ha effekter på immunceller och även på inflammatoriska markörer i blodet.
Men David Ek förklarar även att vi idag har dålig koll på exakt hur samspelet mellan magen och immunsystemet ser ut, men att det finns indikationer på en koppling. Folk med en bred tarmflora verkar ha fördelar immunologiskt. Framförallt när det gäller allergier ser man att ett högstimulerat immunförsvar via bakterier och virus tidigt i livet verkar gynna utvecklingen av ett välfungerande immunförsvar, förklarar David.
Får du ofta frågor om hur man ska stärka immunförsvaret?
– Jo, där är man ibland lite tråkig kan jag känna. Det vi vet är att den generella hälsan verkar spela roll, det är de ganska grova beteendena som gör skillnad. Men folk vill ofta ha de enkla puckarna, ska jag äta vitlök? ska jag äta ingefära?
Det han vill försöka hjälpa folk att inse är att det är dem på pappret enklaste sakerna som oftast är svårast att utföra och som också får störst effekt.
Så förbereder du kroppen
David Ek förklarar att som han ser på det finns det två delar av hur bra kroppen klarar av det nya coronaviruset. Den första delen är hur välfungerande immunförsvaret är. Problemet med detta virus är att det är en typ vi inte har kommit i så mycket kontakt med tidigare. Men David tror att ett fungerande immunförsvar rent teoretiskt hjälper mot viruset och att de med god allmänhälsa har en fördel.
Den andra delen är något David lägger extra vikt på, det handlar om de enkla fysiska förutsättningarna för att klara av att bli sjuk, att man har en kropp som är stark, frisk och klarar av den generella ansträngningen. Han förklarar att de äldre som anses vara en av riskgrupperna ofta inte har något fel på immunförsvaret, men däremot är deras fysiska kapacitet kanske inte jättehög.
– Ska man ge ett generellt råd för att kunna motverka den här typen av problem i framtiden, tror jag att det är de grova grejerna man måste jobba med, de som är svårast att utföra.
David menar att det kanske är lite sent påtänkt att börja skydda sig idag genom att bli frisk och välmående. Men han hoppas att den här sjukdomen gör att folk ser att det grundläggande fysiska välmående är viktigt för att klara av en sådan här sak och att det därför kanske hamnar högre upp på agendan i framtiden.
– Det kanske har varit lite väl mycket fokus på det här med att träna för att prestera och se snygg ut på badstranden. Det handlar faktiskt om att vara frisk och att kunna klara av sjukdomar. Den diskussionen tror han kan få en skjuts av det här viruset.