Så hjälper du kroppen att stå emot ett virus

Det nya coronaviruset har väckt en mängd nya frågor, inte minst när det kommer till det vetenskapliga. Folk vill veta hur de ska hantera situationen, om de kan förbereda sin kropp och sitt immunförsvar för att klara av viruset bättre. Läget har pratat med näringsfysiologen David Ek som delar med sig av sina tankar kring ämnet.

Näringsfysiologen David Ek.
Näringsfysiologen David Ek.

David Ek arbetar som näringsfysiolog och har genom åren jobbat med utbildning, kostrådgivning och även skrivit böcker. Idag jobbar han med olika hälsoprojekt på företag som rör näring eller liknande områden, men en del av arbetet är även rent näringsnörderi.

Immunförsvaret

Du har tidigare skrivit en bok om hur magens välmående påverkar hälsan, hänger det ihop med immunförsvaret?

– Ja, det finns kopplingar, man kan se att substanser som bildas i magen kan ha effekter på immunceller och även på inflammatoriska markörer i blodet.

Men David Ek förklarar även att vi idag har dålig koll på exakt hur samspelet mellan magen och immunsystemet ser ut, men att det finns indikationer på en koppling. Folk med en bred tarmflora verkar ha fördelar immunologiskt. Framförallt när det gäller allergier ser man att ett högstimulerat immunförsvar via bakterier och virus tidigt i livet verkar gynna utvecklingen av ett välfungerande immunförsvar, förklarar David.

Får du ofta frågor om hur man ska stärka immunförsvaret?

– Jo, där är man ibland lite tråkig kan jag känna. Det vi vet är att den generella hälsan verkar spela roll, det är de ganska grova beteendena som gör skillnad. Men folk vill ofta ha de enkla puckarna, ska jag äta vitlök? ska jag äta ingefära?

Det han vill försöka hjälpa folk att inse är att det är dem på pappret enklaste sakerna som oftast är svårast att utföra och som också får störst effekt.

Så förbereder du kroppen

David Ek förklarar att som han ser på det finns det två delar av hur bra kroppen klarar av det nya coronaviruset. Den första delen är hur välfungerande immunförsvaret är. Problemet med detta virus är att det är en typ vi inte har kommit i så mycket kontakt med tidigare. Men David tror att ett fungerande immunförsvar rent teoretiskt hjälper mot viruset och att de med god allmänhälsa har en fördel.

Den andra delen är något David lägger extra vikt på, det handlar om de enkla fysiska förutsättningarna för att klara av att bli sjuk, att man har en kropp som är stark, frisk och klarar av den generella ansträngningen. Han förklarar att de äldre som anses vara en av riskgrupperna ofta inte har något fel på immunförsvaret, men däremot är deras fysiska kapacitet kanske inte jättehög.

– Ska man ge ett generellt råd för att kunna motverka den här typen av problem i framtiden, tror jag att det är de grova grejerna man måste jobba med, de som är svårast att utföra.

David menar att det kanske är lite sent påtänkt att börja skydda sig idag genom att bli frisk och välmående. Men han hoppas att den här sjukdomen gör att folk ser att det grundläggande fysiska välmående är viktigt för att klara av en sådan här sak och att det därför kanske hamnar högre upp på agendan i framtiden.

– Det kanske har varit lite väl mycket fokus på det här med att träna för att prestera och se snygg ut på badstranden. Det handlar faktiskt om att vara frisk och att kunna klara av sjukdomar. Den diskussionen tror han kan få en skjuts av det här viruset.

David Ek . Foto: Gabriel Liljevall

Vegansk kost

Det blir vanligare i yngre generationer med vegansk kost, kan ett högre fiberintag hjälpa till med att stärka immunförsvaret?

– Jo, att folk äter mer bra saker ur växtriket, det är något som alla från läkare till hemkunskapslärare alltid har tjatat om. Sen finns det en risk i att man med tiden går över till de veganska småkakorna och veganska hamburgare. Bara för att det kommer från växtriket är det inte nyttigt per automatik.

Går man miste om något med en vegansk kost? Till exempel omega 3 från fisk?

– Ja, att äta fisk och skaldjur är något som är sammankopplat med god hälsa, och vi vet att fettsyrorna som kommer från havet är viktiga. Jag brukar ibland säga, att en riktig bra upplagd vegankost kompletterat med fisk och skaldjur kanske är det bästa man kan äta.

D-vitamin

Hur viktigt är d-vitamin? kan karantän hemma påverka immunsystemet då man inte producerar d-vitamin genom att vara ute i solen?

– Det är viktigt på många sätt. Generellt är det svårt för alla i Sverige att få i sig tillräckligt med d-vitamin fram till våren genom att vistas ute.

David anser att man åtminstone ska ta tillskott av d-vitamin över vinterhalvåret, och menar att man även kan ta det över sommaren för att fylla på depåerna.

Framtiden

Tror du att folk blir mer medvetna om vad de stoppar i sig under coronakrisen?

– Jag försöker se på situationen med lite “rosaskimrande glasögon”, det är ett tillfälle att lära sig att hantera förändringar. Förhoppningsvis kan den rent fysiska hälsan prioriteras mer efter detta. Det pratas mycket om den psykiska hälsan, vilket är en viktig fråga i sig, men det finns en koppling till det fysiska välmåendet. En sådan här händelse kan sätta fingret på att fysiologisk hälsa är väldigt viktig för oss och inte minst en pensionsförsäkring för framtiden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget