Så här tycker partierna om mobilförbud i skolan

riksdag plus skola. Foto: Anders Wiklund/Pontus Lindahl/TT

DEL 3: Mobilförbud i skolan? Läget kollar läget om vad riksdagspartierna tycker om mobiler i skolan.

Vad tycker partierna om skolan?

Läget frågade riksdagspartierna vad de tycker om mobiler i skolan. Så här svarade partierna.

Moderaterna (M):

Moderaterna tycker att lärare och rektorer ska kunna införa mobilförbud på sin skola.

Centerpartiet (C):

Centerpartiet tycker att det är en fråga för varje skola att besluta om. Det finns redan idag regler man kan använda för att skapa trygghet och studiero i skolan. Om mobiler skulle störa under skoltid kan man använda dessa regler. Det är också viktigt att elever, lärare och rektor tillsammans kan diskutera vilka regler som ska gälla på just deras skola.

Liberalerna (L):

Liberalerna anser att en mobilfri studiemiljö gynnar alla elever, särskilt de som har det lite svårare i skolan. Att ständigt bli störd av sms, mobilspel eller vara på sociala medier försämrar skolresultaten. Därför vill Liberalerna se en mobilfri studiemiljö så att alla elever kan studera ostört och så att lärarna kan ägna lektionstiden åt undervisning istället för att tjata om störande mobiler.

Kristdemokraterna (KD):

Kristdemokraterna tycker inte att mobilerna ska få följa med in i klassrummet då de stör koncentrationen och bidrar till psykisk ohälsa. Samtidigt menar de att det inte är politikerna som ska bestämma över ett mobilförbud eller inte, det är upp till skolan. Lärare, rektorer och föräldrar kan gemensamt komma fram till ett bra beslut.

Sverigedemokraterna (SD):

Sverigedemokraterna tycker inte att man ska få använda mobiler under lektionstid. Samtidigt tycker de inte att ett lagstadgat förbud är rätt väg att gå, utan de tycker istället att lärare ska ges ökade befogenheter att beslagta mobiltelefoner under lektionerna.

Socialdemokraterna (S):

Socialdemokraterna vill se ett mobilförbud under lektionstid i grundskolan. Elever ska koncentrera sig på undervisningen. Idag är det tillåtet att ha mobilen med sig på lektionen om inte rektor eller lärare har beslutat om annat. Socialdemokraterna vill vända på den ordningen och slå fast att mobiltelefoner ska vara förbjudna i klassrummet.

Vänsterpartiet (V):

Vänsterpartiet anser inte att det är politikens roll att styra skolan i detalj. Skolorna kan själva besluta om mobilförbud och de har förtroende för att rektorerna tillsammans med personal, elever och föräldrar klarar av att detta.

Miljöpartiet (MP):

Miljöpartiet tror inte att ett mobilförbud blir räddningen - vad som behövs är istället fler lärare, fler specialpedagoger och bättre riktade resurser.

Ämnen i artikeln
Mer om: Läget kollar läget med riksdagspartierna
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget