Sommaren 2022 vandrade tre älgtjurar runt på den norska ön Vega, var och en med en kamera runt halsen. Anledningen var att forskare från Norge och Sverige ville förstå älgarnas matvanor bättre.
Det visade sig att älgar gör medvetna val av vilka växter de äter. Robert Spitzer, som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, skriver i ett pressmeddelande:
”Vi såg att älgarna noggrant balanserade sin kost genom att anpassa sitt intag av protein, sockerarter och fetter för att matcha den näringsprofil som finns hos videväxter som till exempel sälg”
Jämförs med studier från vinterhalvåret
Resultatet har forskarna jämfört med tidigare studier som visar hur älgarna äter på vintern när växterna de brukar äta saknas. Då användes dock inte kameror utan forskarna analyserade istället älgarnas avföring. Resultatet visade att älgarna valde att äta tall och blåbärsris som gav ungefär samma näring som videväxterna de äter på sommaren.
”Resultatet från Norge ger oss värdefulla insikter för viltförvaltning och naturvård och understryker ytterligare älgens sofistikerade koststrategier”, menar Robert Spitzer.
Studien visade att älgar främst äter björk och pil. Även videväxter som sälg var populära. Forskarna kom fram till att älgarnas kost består av 74,2 procent kolhydrater, 13,1 procent protein och 12,7 procent fetter.