Varje år gör skadedjursbekämparna Anticimex data på hur många getingbekämpningar de gör varje sommar. Det pratas om en tvåårscykel. Ett år med många getingar följs av ett med få getingar. Anticimex tror det kan ligga i att ett år med många getingar leder till hög konkurrens om mat och boplats. Men Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, menar att sambandet är diskuterbart och saknar i viss grund för att stämma.
– Det är annat som påverkar också, säger han.
Inte lätt att göra förutsägelser för insekter
Sedan 2018 har antalet getingar minskat, sett till antalet getingsaneringar. Enligt Didrik är vädret i maj avgörande för hur många getingar det blir på sommaren. Många getingar dör under hösten och kvar blir det då de getingdrottningar som har parat sig och övervintrat. På våren är de sedan ensamma att bygga bon, lägga ägg och mata sina larver med andra insekter. Beroende på hur vädret blir avgörs det hur många getingar som överlever.
– Är det kallt och regnigt i maj blir det svårare för drottningen att hitta mat och hålla värmen nog i boet. Då kan man tänka sig att det är färre drottningar som lyckas etablera ett samhälle, säger Didrik Vanhoenacker.
Även vintern kan påverka om det blir en getingsommar eller inte. En mild, varm eller fuktig vinter kan leda till svamp- eller bakterieangrepp hos getingarna. Men samtidigt påpekar Didrik Vanhoenacker att de flesta drottningarna klarar sig okej oavsett hur vintern blir, då de ofta hittar ett skyddat ställe där de ligger i dvala.
Dessutom kan olika platser i Sverige drabbas olika mycket av getingar. Då Sverige är stort och avlångt så kan vädret och temperaturen skilja sig mycket. Många getingar i en region betyder inte att det är likadant i en annan.
En viktig del av näringskedjan
Trots att getingar kan ses som ett irriterande skadedjur som kan skapa panik hos folk så uppfyller de fortfarande ett syfte. Samtidigt som getingarna och deras larver är föda för många djur så är de också ett viktigt rovdjur som hjälper oss människor, ofta utan att vi märker av det. Getingar jagar andra insekter, varar vissa av dessa äter av våra odlingar. Dessutom pollinerar de en del också, fast inte lika effektivt som bin och humlor, då getingarna saknar päls.
– På så sätt kan man säga att de hjälper folk i trädgården, säger Didrik Vanhoenacker.
Oavsett om det blir många getingar i sommar eller inte så menar Didrik att det bästa sättet att handskas med getingarna är att hålla sig lugn om de flyger nära. För att avleda dem från en picknick utomhus kan man lägga en bit skinka på ett fat och placera det lite längre bort, så att de kan hämta av skinkan utan att störa picknicken.