Så beräknar man om det blir en getingsommar

Efter tre somrar i rad med få getingar förutspås 2022 blir en getingsommar. Biologen Didrik Vanhoenacker menar att vädret i maj är ett mått för att beräkna hur många getingar det blir på somrarna. -Rent livshistoriemässigt är maj en kritisk period för getingarna, säger han.

Varje år gör skadedjursbekämparna Anticimex data på hur många getingbekämpningar de gör varje sommar. Det pratas om en tvåårscykel. Ett år med många getingar följs av ett med få getingar. Anticimex tror det kan ligga i att ett år med många getingar leder till hög konkurrens om mat och boplats. Men Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, menar att sambandet är diskuterbart och saknar i viss grund för att stämma.

– Det är annat som påverkar också, säger han.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet

Inte lätt att göra förutsägelser för insekter

Sedan 2018 har antalet getingar minskat, sett till antalet getingsaneringar. Enligt Didrik är vädret i maj avgörande för hur många getingar det blir på sommaren. Många getingar dör under hösten och kvar blir det då de getingdrottningar som har parat sig och övervintrat. På våren är de sedan ensamma att bygga bon, lägga ägg och mata sina larver med andra insekter. Beroende på hur vädret blir avgörs det hur många getingar som överlever.

– Är det kallt och regnigt i maj blir det svårare för drottningen att hitta mat och hålla värmen nog i boet. Då kan man tänka sig att det är färre drottningar som lyckas etablera ett samhälle, säger Didrik Vanhoenacker.

Även vintern kan påverka om det blir en getingsommar eller inte. En mild, varm eller fuktig vinter kan leda till svamp- eller bakterieangrepp hos getingarna. Men samtidigt påpekar Didrik Vanhoenacker att de flesta drottningarna klarar sig okej oavsett hur vintern blir, då de ofta hittar ett skyddat ställe där de ligger i dvala.

Dessutom kan olika platser i Sverige drabbas olika mycket av getingar. Då Sverige är stort och avlångt så kan vädret och temperaturen skilja sig mycket. Många getingar i en region betyder inte att det är likadant i en annan.

En viktig del av näringskedjan

Trots att getingar kan ses som ett irriterande skadedjur som kan skapa panik hos folk så uppfyller de fortfarande ett syfte. Samtidigt som getingarna och deras larver är föda för många djur så är de också ett viktigt rovdjur som hjälper oss människor, ofta utan att vi märker av det. Getingar jagar andra insekter, varar vissa av dessa äter av våra odlingar. Dessutom pollinerar de en del också, fast inte lika effektivt som bin och humlor, då getingarna saknar päls.

– På så sätt kan man säga att de hjälper folk i trädgården, säger Didrik Vanhoenacker.

Oavsett om det blir många getingar i sommar eller inte så menar Didrik att det bästa sättet att handskas med getingarna är att hålla sig lugn om de flyger nära. För att avleda dem från en picknick utomhus kan man lägga en bit skinka på ett fat och placera det lite längre bort, så att de kan hämta av skinkan utan att störa picknicken.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...