Planeten Mars anropar, svarar du?

Om sex år ger sig fyra personer iväg på den mest riskfyllda expeditionen i mänsklighetens historia. De ska resa till Mars - och kommer inte tillbaka. Läget gick till Kungsträdgården i Stockholm för att hitta några frivilliga resenärer. Det gick inte i raketfart...

Hussein Zamani, 19 år. Emma Lind, 17 år. Lovisa Eriksson, 18 år. Jannike Krylborn, 18 år.
Hussein Zamani, 19 år. Emma Lind, 17 år. Lovisa Eriksson, 18 år. Jannike Krylborn, 18 år.

”Deltagare sökes till en livsfarlig resa. På vägen väntar bitter kyla och långa månader i totalt mörker och konstant fara. En säker återkomst är osannolik" - ungefär så löd annonsen för projektet Mars One.

Skulle du ansöka?

– Jag skulle få panik. Det känns sjukt läskigt att aldrig mer komma tillbaka. Liksom, vad ska man göra där? Gå runt och leta efter något som inte finns. Det känns jättekonstigt, säger Emma Lind, 17 år från Stockholm.

Men varför tror du att folk vill åka dit?

– Jag tror några vill det för att bli kändisar. Men det känns som en korkad plan, vad ska man göra med kändisskapet när man är fast på en röd boll i rymden? Sen finns det säkert de som verkligen vill åka dit i vetenskapligt syfte. Det hade ju varit coolt om de kom fram till att man faktiskt kunde bo där, säger Jannike Krylborn, 18 år från Stockholm.

Om man kom fram till det, skulle du åka då? 

– Jag skulle vänta ett tag, så att man verkligen vet att det är säkert och lugnt att åka. Skulle inte åka dit helt random bara. Jag tänker att det lite är som att åka utomlands, man åker ju bara dit man blir rekommenderad att åka, säger Emma Lind.

Här kan du läsa mer om projektet Mars One. 

Mer om: Vetenskap
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget