Pampig kröningsfest väcker blandade reaktioner

Kröningen av Kung Charles III förväntas bli storslagen – och dyr. Det är en dag med hundraåriga traditioner. Men alla är inte positiva.

6 maj 2023. Kung Charles III och drottning Camilla påväg till kröningen i den guldbeklädda vagnen.
6 maj 2023. Kung Charles III och drottning Camilla påväg till kröningen i den guldbeklädda vagnen.

Idag, den 6 maj, ska Storbritanniens nya monark, kung Charles III krönas i en pampig ceremoni. Bland gästerna finns Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria. Kung Charles fru, drottning Camilla, kommer krönas samtidigt i en mindre ceremoni.

Kritiken

Alla är inte positiva till kröningen. Graham Smith, ordförande för föreningen Republic är en av kritikerna.

– Genom kröningen hyllar man en korrupt institution – och en man som fått ett jobb han inte gjort sig förtjänt av, säger han till nyhetsbyrån AP.

Att personer som inte vill ha monarki motsätter sig kröningen är kanske inte förvånande, men kritik har kommit från flera håll. Även om den exakta summan är hemlig förväntas kalaset bli dyrt. Enligt brittiska medier kan det handla om 100 miljoner pund, närmare 1,3 miljarder kronor. Kritik har väckts mot att skattebetalarna står för notan.

En pappfigur av Drottning Elisabeth II, mamma till kung Charles, som kungliga fans satt på Londons gator.
3 maj 2023.
En pappfigur av Drottning Elisabeth II, mamma till kung Charles, som kungliga fans satt på Londons gator. 3 maj 2023.

Smörjelse med olivolja

Kröningen har hundraåriga traditioner och inleds med en gudstjänst i Westminister Abbey under ledning av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby. Det mest omtalade ögonblicket får dock publiken inte se, det sker bakom en skärm. Ärkebiskopen ska smörja kungens panna, bröst och händer med olja gjord på oliver från Oljeberget i Jerusalem. Traditionen hålls avskild eftersom den anses helig.

Därefter kommer det mest kritiserade momentet – britterna uppmanas samstämmigt att svära trohetsed framför tv:n och på gatorna.

Efteråt körs kungaparet i en hästdragen vagn genom Londons gator. Avslutningsvis kommer de ut på balkongen på Buckingham Palace för att ta emot folkets jubel. En flyguppvisning över slottet kommer pågå samtidigt.

Firandet ska pågå i dagarna tre

Själva ceremonin är idag men festligheterna pågår i tre dagar.

Söndag den 7 maj kan ett speciellt lunchpaket köpas och intäkterna går till välgörenhet. En stor konsert ska också hållas på kvällen.

Måndagen 8 maj har britterna fått ledigt och uppmanas att använda dagen till att arbeta med välgörenhet.

Sankt Edwards krona, St Edward's Crown, bärs fram under kröningscerminin den 6 maj 2023.
Sankt Edwards krona, St Edward's Crown, bärs fram under kröningscerminin den 6 maj 2023.
Ämnen i artikeln
Mer om: Kröningen
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget