Kung Charles kröning: Nu benämns Camilla som drottning

Stunden för kröningen av kung Charles är kommen och inbjudningarna är utskickade – och drottninggemålen Camilla benämns för första gången som drottning.

Charles III och Camilla av England.
Charles III och Camilla av England.

Vid 96 års ålder och efter 70 års regerande, avled drottning Elizabeth II den 8 september 2022. Därmed blev hennes son den nu regerande kung Charles III av England. Sedan dess har Camilla gått under benämningen som drottninggemål, på engelska Queen Consort, vilket drottning Elizabeth II uttalade som sin önskan innan bortgången.

I de 2000 inbjudningarna som skickats ut inför kung Charles kröning, benämns nu Camilla enbart som drottning. Den tidigare benämningen drottninggemål syftar till en hustru till en regerande kung, som vanligtvis delar samma status som sin make.

Inbjudan till Charles III av Englands kröning.
Inbjudan till Charles III av Englands kröning.

En källa inom det brittiska hovet förklarar för The Times att det under de första månaderna av kung Charles regi, var logiskt att benämna henne som drottninggemål. Annars hade Camilla riskerat att förväxlas med den tidigare drottningen.

Den kommande kröningen anses nu som en lämplig tidpunkt för att börja benämna Camilla som drottning Camilla. Detta trots att en undersökning från Yougov i maj 2022, en internationell forskningsgrupp baserad i London, visade att endast 20 procent av den brittiska befolkningen tyckte att hon bör benämnas som just drottning.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kröningen
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget