Pa Moudo Badjie berättar om tuffa uppväxten

Pa Modou Badjie, artist i Panetoz, berättar om uppväxten och hur det var att flytta från Gambia till Jordbro.

–Jag hade väldigt mycket ångest och saknad av olika slag, säger Pa Modou Badjie.

Pa Modou Badjie i Freezone, en av hans ideela verksamheter som Läget skrev om tidigare i veckan. I bakgrunden syns en väggmålning med flera ikoner porträtterade, varav två är Nelson Mandela och Aretha Franklin.
Pa Modou Badjie i Freezone, en av hans ideela verksamheter som Läget skrev om tidigare i veckan. I bakgrunden syns en väggmålning med flera ikoner porträtterade, varav två är Nelson Mandela och Aretha Franklin.

Artist, pappa, föreläsare och verksamhetsutvecklare. Det finns få saker som den drivna Panetoz-stjärnan Pa Modou Badjie inte är. I veckan skrev Läget om Pa Modou Badjies verksamheter och arbete med unga. Nu berättar han om vägen dit, som inte alltid har varit enkel.

– Jag levde i fattigdom innan jag kom till Sverige. Jag hade det relativt okej men det var ändå ganska tufft, säger Badjie.

Pa Modou Badjie växte upp i Gambia och flyttade vid 12-årsåldern till Sverige. Hans mamma gick bort i tidig ålder och pappan lämnade landet i samband med bortgången. I flera år bodde han kvar ensam med sin syster och släktingar, tills han och hans syster flyttade efter pappan till Jordbro, där han sedan spenderade majoriteten av sitt liv.

Han berättar att flytten till Sverige kändes väldigt bra och att han älskade allt som Sverige gav honom. Som barn innebar det trygghet och att återförenas som familj och kunna bo med sin pappa igen. Men vid någon tidpunkt började saker att kännas annorlunda.

– Det var bra tills man lärde sig att det fanns en högre tröskel. Jag började träffa nya människor och umgås med folk utanför Haninge. En dag hamnade jag i Täby och kunde se hur folk där bodde annorlunda. Det kändes jobbigt när man väl förstod att den där nivån som man tyckte var hög egentligen var väldigt låg. Men den blev hög eftersom att jag kom från en ännu lägre nivå i samhället, berättar Badjie.

Jag bodde i Jordbro med allt vad det innebär

Han berättar om hur han såg andra bo i villor och om känslan att kunna gå ut i en trädgård. Hur han tänkte ”shit, jag vill också bo såhär” men inte visste hur han skulle göra för att åstadkomma det. Han valde att börja jobba hårt och kämpa för sin väg dit, men det kom också med sina utmaningar.

– Jag bodde i Jordbro, med allt vad det innebär. Det är mycket kärlek och mycket positivitet, men det fanns också mycket andra val som man kunde välja, som inte var lika kärleksfulla, berättar Pa Modou Badjie.

Rädslan av att riskera att skickas tillbaka till Gambia om han gjorde något dumt, där han inte längre hade kvar någon familj, var något som motiverade Pa Modou Badjie till att inte välja den kriminella banan, och istället göra rätt för sig.

– Jag behövde en bättre utbildning. Med bättre utbildning får du bättre jobb och när du får bättre jobb så får du fler möjligheter. Då blev det liksom klart för mig att den här tröskeln som jag trodde var hög egentligen inte var så svår att nå.

Vad hade du sagt till ditt yngre jag idag?

– Kör, kör, kör. Det är tufft nu men det kommer att bli skitbra senare. Du kommer att få leva ett liv som du inte ens hade vågat drömma om. Bara kör. Du fixar det.

Han fortsätter.

– Jag tror att när jag var yngre hade jag väldigt mycket ångest, stress och mycket saknad av olika slag. Jag grävde ner mig i personliga grejer samtidigt som jag pushade framåt. Med facit i hand hade jag släppt allt. Jag hade inte varit så orolig och så rädd. Det kommer att bli bra, avslutar Pa Modou Badjie.

Ämnen i artikeln
Mer om: Pa Modou Badjie
Mer från: Personligt
Mer från Läget