Olika hudfärger inte jämlikt representerade i läkarutbildningen

Olika hudfärger är inte jämlikt representerade i kurslitteraturen för läkare, något som ökar risken för patienter att drabbas av felaktig vård.

Bristande representation i kurslitteratur

Endast 1-3 procent av bilderna i den dermatologiska kurslitteraturen som rekommenderas i grundutbildningen på Skandinaviska läkarprogram är av mörkare hy. Detta säger en ny artikel i Läkartidningen, skriven av ST-läkare Amna Elyas och professor samt överläkare Maria Bradley.

Några av de vanligaste diagnoserna inom dermatologi, som psoriasis och akne, var inte alls representerade på mörk hy.

– I strävan efter jämlik sjukvård är det viktigt att belysa att hudåkommors utseende och frekvens kan variera beroende på hudtyp, skriver Elyas och Bradley i början av artikeln.

Kurslitteratur för läkare.
Kurslitteratur för läkare.

Konsekvenser

Brist på kunskap om mörkare hy kan leda till felbedömningar i vården och fördröja en korrekt diagnostisering. Risken ökar därmed även för komplikationer av en felaktig behandling, som onödiga ingrepp eller underbehandling.

Men det är samtidigt svårt att undersöka konsekvenserna av en eventuell kunskapsbrist, då hudfärg sällan dokumenteras på standardiserat sätt inom vården.

– Genom att se över representationen i utbildningsmaterial på läkar-, vård och andra utbildningssammanhang kan man öka kunskapen om melaninrik hud, säger Amna Elyas i en intervju med Läkartidningen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget