Okunskap om mens bland unga

Om en månad är det den internationella mensdagen. De flesta med livmoder går igenom menscykelns faser. Trots det finns det lite kunskap om hur kroppen fungerar bland unga. Läget reder ut och förklarar.

Forskaren Lena Marions ger tips på hur man som ung ska hantera mens.
Forskaren Lena Marions ger tips på hur man som ung ska hantera mens.

Internationella mensdagen infaller den 28 maj varje år. Då uppmärksammas rätten till kvinnovård och tillgång till mensskydd världen över. I samband med dag år 2021 gjorde Kantar SIFO en undersökning i Sverige om vad unga mellan 16-21 har för erfarenheter om mens. Resultatet visade att det finns otillräcklig kunskap och en ovilja att prata om mens bland unga.

Det är vanligast att få mens när man är mellan 12-14 år. Men man kan även få sin första blödning tidigare eller senare utan att det är något fel. Det kan kännas jobbigt om man är sist ut bland ens kompisar att få mens. Eller så har man kramper, humörsvängningar eller ångest som gör att man upplever obehag. Att få kunskap om varför man mår och känner sig som man gör kan underlätta.

Lena Marions är docent i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Institutet. Hon menar att mens inte upplevs som lika känsligt i tonåren idag, än vad det gjorde förr.

– Nu tror jag att det har ändrats litegrann, det pratas ganska mycket om det i skolorna och på sociala medier. Men jag tror generellt att unga har ganska dålig uppfattning om hur kroppen fungerar.

Det är viktigt att man inte tror att man är onormal för att man inte är precis likadan som alla andra.

Många söker sig till just nätet för att få information om mens och kroppen, något som har sina nackdelar menar Lena Marions.

– Man kanske tror en sak för att man läser det på olika plattformar, och sen så stämmer det inte med en själv. Skulle man istället ha pratat med sina kompisar som man är mer lik hade man kunnat få bättre svar.

Vad vill du att unga ska ta med sig?

– Det är viktigt att inte tro att man är onormal för att man inte är precis likadan som alla andra.

Hon vill också uppmana unga till att söka hjälp för mycket mensvärk eller rikliga blödningar.

– Det finns hjälp att få. Ungdomsmottagningen finns över hela landet och på nätet, umo.se.

Det här är kroppens menscykel

En regelbunden mens sker under ett intervall på 25-32 dagar. Blödningarna kan pågå mellan 3-8 dagar, men det är väldigt individuellt. Att man blöder beror på att ett moget ägg, cirka 14 dagar innan mensen, lämnar äggstocken och vandrar ner äggledaren där det kan bli befruktat. Samtidigt växer slemhinnan i livmodern. Om ägget inte blir befruktat så stöts slemhinnan ut som en blödning.

Vecka 1 - dag 1-7

Menscykeln börjar på mensens första dag. Det kvinnliga hormonet östrogen är lågt i kroppen, vilket gör att man kan känna sig trött. Man kan även få mensvärk och känna sig nervös och lättirriterad. Östrogenet höjs så småningom i kroppen, vilket leder till att man blir mer fokuserad och skarp.

Tips: Lyssna på kroppen under denna vecka. Trött? Vila. Hungrig? Ät, speciellt kost som är rik på Omega-3 och järn. Mår du dåligt? Prata om det. Vill du träna? Gör det.

Vecka 2 - dag 8-14

När blödningarna är över, och östrogennivån i kroppen är höga så känner man sig ofta full av energi och självförtroende. Sexualdriften kan även öka. Känslan av att man kan åstadkomma saker blir stark. Däremot kan även den extra hormonkicken leda till ångest.

Tips: Njut av energin. Våga prova något nytt! Men kör inte slut på kroppen, det kan slå tillbaka.

Vecka 3 - dag 15-21

Under denna vecka sker ägglossningen. Det innebär att chansen att bli gravid är som störst om man har oskyddat sex. Nu sjunker östrogenet igen. Konsekvensen blir att man känner sig passiv och deppig. Återigen är energinivån på botten. I slutet av veckan stiger och planar hormonnivåerna ut, vilket leder till en känsla av välbefinnande och lugn.

Tips: Perfekt tid för att reflektera, läsa och skriva. Ge kroppen näring.

Vecka 4 - dag 22-28

Veckan innan mens kallas för PMS-veckan (premenstruellt spänningsyndrom). Alla kroppens hormoner sjunker till botten vilket kan leda till ett väldigt dåligt humör. Plötslig irritation och oväntat starka reaktioner är vanligt. Likaså huvudvärk, viktuppgång och svullnad. Försämrad sömn är också en konsekvens av att östrogenet sjunkit.

Tips: Sträckkolla en film, skriv med en vän, ta ett bad. Stäng ute omvärlden om det får dig att må bättre.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget