Nytt om den kinesiska vattensalamandern

Nu har forskare upptäckt att den kinesiska vattensalamandern består av flera arter, förut trodde man att de bara bestod av en enda art. Därför kan arbetet med att rädda den kinesiska vattensalamandern stjälpts av hjälpen.

salamander. Foto: TT

Arbetet med att rädda den kinesiska vattensalamandern, som riskerar att utrotas, kan ha haft motsatt effekt, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. Den kinesiska vattensalamandern anses vara världens största groddjur. Den kan bli uppemot 180 centimeter lång och väga drygt 60 kilo.

Tidigare var det en spridd art men har på kort tid kommit att bli allvarligt hotad till följd av olaglig jakt. Det har också visat sig den kinesiska vattensalamandern består av flera arter, tidigare trodde forskarna att de bestod av en enda art.

Detta har man inte vetat om på de farmar där de föds upp, för att så småningom släppas ut i det fria. På så vis kan de olika arterna ha blandats ut och placerats i fel miljöer.

Författarna bakom de två studierna som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, efterlyser nu därför kraftiga åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget