Det blir vanligare att skolor byter ut nötkött i skolmåltiderna mot växtbaserade proteinkällor som soja. Mari Wollmar har skrivit sin avhandling om detta och menar att förändringen också påverkar elevernas hälsa.
”Sojabaserade rätter innehåller mycket järn, men kroppen kan bara ta upp omkring tre procent av det”, förklarar hon i ett pressmeddelande. Det är problematiskt, speciellt för unga tjejer som har ett högt behov av järn menar hon.
Från rätter baserade på nötkött kunde kroppen ta upp omkring 14 procent järn. Däremot var måltiderna med nötkött de minst klimatsmarta.
Lösningen
Mari Wollmar har nu skapat så kallade hybridrecept. Rätterna kombinerar växtbaserade ingredienser med små mängder kött och C-vitaminrika livsmedel som hjälper kroppen att ta upp järn. Detta är ett sätt att hitta en bättre balans mellan klimatsmarta val och elevernas kostbehov.
”De här recepten minskade klimatpåverkan med 38 procent och samtidigt var näringsinnehållet tillräckligt och smaken uppskattad av en testpanel”, säger Mari Wollmar.
Nu vill Mari Wollmar se ett bredare samtal om hållbar kost.
”Vi behöver lösningar som tar hänsyn till både klimat, hälsa och människors olika behov”, säger hon.