Nato – Läget förklarar

Just nu pratar många om Nato. Men vad är det egentligen? Läget undersöker saken.

Foto: TT

Nato står för North Atlantic Treaty Organisation. Det är en internationell institution där ett 30-tal länder ingår. Länderna har en politisk- och militärallians.

Men vad innebär det i praktiken då? Jo, länderna som är med samarbetar med varandra. Om något land skulle anfalla ett av medlemsländerna ska de andra hjälpa till att försvara.

Sverige är inte med i Nato, men har sedan år 1994 ett partnerskap med organisationen. Det betyder att vi samarbetar med dem ibland.

Vi är till exempel med på vissa militära övningar och Sverige är även med och utvecklar den internationella krishanteringen.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har en diskussion huruvida Sverige ska gå med uppstått. Partierna i riksdagen tycker olika. Vissa menar att det skulle gynna Sveriges säkerhet, andra tycker det motsatta.

Moderaterna vill till exempel ansöka om medlemskap. Socialdemokraterna vill däremot inte gå med för tillfället.

Sverige påverkas även av hur Finland gör. De är heller inte med i Nato. Sverige och Finland har ett tätt försvarssamarbete. Liksom vi har börjat prata mer om Nato har även Finland börjat göra det efter invasionen. Under våren kommer Finlands regering att undersöka hur en ansökan skulle påverka landet.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget