Efter finska beskedet - här är tidslinjen för eventuellt svenskt Natomedlemskap

Finlands president och statsminister lämnade på fredag morgon besked om att de anser att Finland ska gå med i Nato. Nu har regeringen gått ut och informerat att de kommer ta ställning på måndag. Det är en snabb process som väntas. Läget reder ut hur det ser ut de närmsta dagarna.

MAGDALENA ANDERSSON BERLIN. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fredag 13/5

På fredag kommer regeringens säkerhetspolitiska analys presenteras. De åtta riksdagspartierna har diskuterat frågan och tagit fram för- och nackdelar för eventuellt Natomedlemskap. Detta då socialdemokraterna ännu inte tagit ställning i frågan.

Analysen kommer inte ta ställning till frågan om Nato ska gå med eller inte. Däremot har delar av dokumentet läckts och det framgår att analysen konstaterar att Sverige inte kommer få hjälp vid attack.

Söndag 15/5

Socialdemokraterna kommer att ha partistämma där frågan om Nato kommer tas upp. De har tidigare varit emot militära allianser men Magdalena Andersson har tidigare sagt att åsikten kan komma att förändras om Finland väljer att gå med.

Invasionen i Ukraina och det allt mer tydliga hotet från Ryssland har gjort frågan aktuell och opinionen runt Nato har förändrats.

Måndag 16/5

Regeringen, som nu är Socialdemokraterna, kommer lämna ett officiellt beslut på måndag. Samma dag kommer riksdagen att hålla riksdagsdebatt med statsminister Magdalena Andersson. Debatten kommer att ske vid 10:30 och fokusera på säkerhetspolitiska analysen.

Enligt TT kommer vill regeringen ge svar på Nato-frågan i nära anslutning till riksdagsdebatten på måndag.

Även Finland kommer att debattera Nato på måndag med sin riksdag.

Det kan gå snabbt

Vid ett eventuellt ja från riksdagen kommer vägen till nato gå snabbt för Sverige. Förberedelser har gjorts på försvarsalliansens högkvarter i Bryssel. De två första stegen, intensifierad dialog och att gå igenom medlemförberedande program, har skippats.

Detta betyder att en inbjudan från de 30 Natoländerna kan komma kort efter svenskt besked. Enligt vissa bedömningar kan anslutningsamtalet ske på en dag.

Mer om: Sveriges Natoansökan
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget