Finska Riksdagen debatterar Natomedlemskap

Finland tar idag nästa steg mot ett beslut om landet ska gå med i militäralliansen Nato. Klockan 13 den 20 april ska riksdagspartierna debattera frågan.

Om Finland går med i militäralliansen så är det mer troligt att Sverige också gör det.
Om Finland går med i militäralliansen så är det mer troligt att Sverige också gör det.

Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har det säkerhetspolitiska läget i Europa förändrats. Flera länder har till följd börjat utvärdera medlemskap i Nato, däribland dem Sveriges närmaste militära partner Finland. De finska riksdagspartierna debatterar frågan från klockan 13:00-18:00 den 20 april.

Den finländska regeringen presenterade några dagar innan påsken en utredning kring ett potentielt medlemskap. Trots att den inte innehöll några direkta rekommendationer lyftes ändå flera fördelar med att ansöka om ett medlemskap. Efter debatten kommer flera finska utskott behandla rapporten för att sedan lämna ett betänkande till kammaren. Därefter kommer partierna kunna rösta om frågan.

Eftersom Finland är Sveriges närmaste militära samarbetspartner förväntas beslutet få en stor effekt på om Sverige kommer gå med i Nato. I en Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna genomförde den 24 mars i år ställde sig 59% av den svenska befolkningen positivt till ett Natomedlemskap om Finland går med.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget