Finlands president och statsminister säger ja till Nato

Finlands president Sauli Niinistö, och statsminister Sanna Marin, säger ja till Nato. Beskedet var väntat, och påverkar Sveriges beslut i frågan.

Sanna Marin och Sauli Niinistö den 24 februari i år.
Sanna Marin och Sauli Niinistö den 24 februari i år.

Finska presidenten Sauli Niinistö och statsministern Sanna Marin, säger ja till ett Natomedlemskap. Detta framgår av ett pressmeddelande:

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.”

I Pressmeddelandet framgår även:

”Under hela våren har det förts en viktig debatt om Finlands eventuella medlemskap i Nato. Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver.”

Enligt Hufvudstadsbladet, som DN i sin tur rapporterat om, väntas ett formellt beslut på söndag.

De senaste veckorna har det ryktats om att Finland ska ansöka om ett Natomedlemskap. Detta i sin tur påverkar Sveriges beslut i frågan. Magdalena Andersson sa under ett Natosamtal i Tyskland den tredje maj bland annat att Sverige och Finland har en “lång gemensam historia, och delar också framtiden”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde har uttalat sig om beskedet, som säger att det har en stor betydelse för Sverige.

– Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger hon till TT.

Flera Natoländer ställer sig positiva till beslutet. Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttalar sig på twitter: ”Starkt besked från Finlands president och statsminister. Danmark kommer givetvis att helhjärtat välkomna Finland i Nato”.

Även Estlands statsminister Kaja Kallas uttalar sig på Twitter i liknande tongångar.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto kommenterar beskedet under ett EU-sammanträde, där han bland annat uttalar sig om Sveriges roll i Finlands ansökningsprocess.

– Vi tittar naturligtvis på ett väldigt nära samarbete med Sverige i den här ansökningsprocessen, men också vad gäller säkerheten. Vi har många gemensamma övningar och gemensam planering med Sverige. Förhoppningsvis är vi starka tillsammans här i norra Europa, säger han bland annat.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget