Det här innebär Nato

I 73 år har Sverige valt att stå utanför försvarsalliansen. Nu kan den långa tiden av alliansfrihet brytas. Det här kommer ett medlemskap i Nato att betyda för svensk del.

Jens Stoltenberg är generalsekreterare i NATO
Jens Stoltenberg är generalsekreterare i NATO

Vad är Nato?

Nato bildades 1949 av 12 länder, däribland Norge och Danmark. Det är en försvarallians med 30 länder från Nordamerika och Europa. Alliansen innebär att medlemsländerna samarbetar om någon blir attackerad, det här står i Nato:s artikel 5. Sverige har under längre tid haft nära samarbete med Nato i form av militärövningar utan att vara medlemmar. Generalsekreterare för alliansen är norske Jens Stoltenberg.

Vad är fördelen med att gå med?

Tryggheten:

Enligt DN:s Ewa Stenberg är Nato det starkaste militära skydd som går att få. I en artikel i DN beskriver hon att alliansen till stor del bygger på avskräckning. Ett anfallande land skulle inte ska våga attackera ett medlemsland eftersom de då får en samland allians emot sig. En allians som främst innehåller den millitära supermnakten USA. Ett medlemskap skulle ge Sverige militärt stöd om vi blir attackerade.

Avskräckande:

I alliansen finns flera länder med tillgång till kärnvapen, bland annat USA, Frankrike och Storbritannien. Att dessa länder skulle stå på svensk sida i ett eventuellt angrepp ger en avskräckande effekt.

Inflytandet:

Sverige har under åren haft starka samarbeten med Nato, vi har deltagit i övningar och militära insatser ihop. Sveriges kommunikationssystem är även anpassat till Nato. Trots det starka sammarbetet har Sverige inte haft något inflytade, det skulle vi få vid ett medlemskap.

Den 16:e maj ger Socialdemokraterna beslut i Nato- frågan. Det blir avgörande för ett svenskt medlemskap.
Den 16:e maj ger Socialdemokraterna beslut i Nato- frågan. Det blir avgörande för ett svenskt medlemskap.

Vad är nackdelen?

Vi kan behöva strida:

Om ett annat Nato- land blir attackerat kan Sverige behöva skicka trupper. Det är inget krav men Nato bygger på principen “en för alla” och det skulle antagligen inte vara så populärt om Sverige skulle avstå från militärt stöd. Ryssland gillar heller inte att Sverige närmar sig Nato och det är svårt att veta vad Putin skulle säga om ett medlemskap blev aktuellt.

Kärnvapen:

Sen Sverige under 60-talet valde att avskaffa det då pågående kärnvapenprogrammet (ett program för att utveckla kärnvapen i Sverige) har vi valt att arbeta för avskaffningen av sådana vapen i världen. Nato är en kärnvapenallians och har en planeringsgrupp för kärnvapenpolitik där samtliga länder utom Frankrike är med. Ett medlemskap skulle alltså innebära att Sverige behöver överge en kärnvapeninriktning vi haft i över 50 år.

Turkiet:

Nato ska vara en allians för länder som värnar om demokrati och mänsklig frihet. Länder som Turkiet har däremot rört sig bort från detta under den senaste tiden. De har okuperat en del av Cypern och gått in i med millitär i Lybien, Irak och Syrien för att attackera Kurder i länderna. Att gå med i alliansen innebär att Sverige behöver sammarbeta med ett land som Turkiet.

Demonstration mot NATO i Malmö tidigare i år.
Demonstration mot NATO i Malmö tidigare i år.

Kan vi få hjälp även utan medlemskap?

När Joe Biden var vicepresident 2016 uttalade hans sig om att Sverige skulle få stöd vid ett eventuellt angrepp. De gjorde också Donald Trumps försvarsminister. Det går inte att komma ifrån att Sverige är strategiskt viktigt för Nato för att kunna skydda medlemsländerna i Baltikum. Sverige har också goda kunskaper om Ryssland som kan gynna alliansen. Men muntliga löften går inte alltid att lita på. Ukraina hade samma typ av avtal med Nato som Sverige har och det avskräckte inte Ryssland från ett angrepp.

Varför pratar alla om Finland?

Under den senaste tiden har många sagt att Sveriges eventuella medlemskap beror på vad Finland gör. Det beror på att Sveriges just nu närmaste militära samarbetspartner är Finland. Om Finland går med i Nato skulle det därför försvaga samarbete med Sverige och på så sätt även vårt försvar. Ett Finländskt medlemskap skulle också innebära att Sverige blir det enda landet i Norden som inte är med i unionen, det skulle göra att risken för påtryckningar skulle öka. Om Finland går med skulle även intresset för att använda Sverige vid ett militärt angrepp öka, både från Nato:s och Rysslands sida. Nato skulle behöva Sverige för att skydda medlemsländerna i Baltikum och Finland. Ryssland vet det och skulle därför vilja komma åt Sverige.

Finlands premiärminister Sanna Marin (S). Finland kommer ge besked om Nato- medlemskap senast den 12:e maj.
Finlands premiärminister Sanna Marin (S). Finland kommer ge besked om Nato- medlemskap senast den 12:e maj.

Kommer det innebära att Sverige måst förvara kärnvapen?

Nej det måste vi inte. Länder som Danmark och Norge förvarar inga kärnvapen och det är båda med i alliansen.

Kärnvapen är dock en viktig del i Nato:s avskräckning och Sveriges tidigare hållning mot vapnena kan bli svår.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget