NASA missade 20 mil hög gejser på Jupiters måne

För 21 år sedan flög NASA:s rymdsond Galileo igenom en 20 mil hög gejser på Jupiters måne Europa. Utan att berätta det för någon.

En gejser på Island 2014. Gejsern som sonden flög igenom var 200 000 gånger högre.
En gejser på Island 2014. Gejsern som sonden flög igenom var 200 000 gånger högre.

Det är forskaren Xianzhe Jia och hans forskargrupp vid University of Michigan som har gått igenom Galileos data och upptäckt att den flugit igenom vatten. Ingen märkte det när det hände.

När forskare får hem data från såna här sonder förstår de ingenting. De måste veta vad de ska ställa för frågor. Det är därför inte så konstigt att NASA inte upptäckte vattenplymen när sonden flög igenom den, enligt Lorenz Roth, forskare på KTH.

- Ofta är det väldigt svårt att förstå den här typen av data helt. Vi har inte tid att bry oss om allt helt enkelt, det är alldeles för mycket information. Men om man har en idé om någonting kan man försöka hitta bevis för det, säger han.

Och det var Lorenz som gav Xianzhe idén. 2013 var han nämligen en av forskarna som med hjälp av teleskopet Hubble slog fast att stora plymer av vattenånga, gejsrar, sprutade ut från Europas yta.

- Eftersom de visste att vi hade sett vattenånga började de leta efter saker i datan som bevisade det. Det är så man får jobba. Nästa steg blir att försöka förutspå när och var gejsrarna sprutar ut. Då kan man undersöka dem närmare. Det vore det verkliga genombrottet, säger Lorenz.

Att det finns vatten skulle kunna betyda att det finns liv på Europa. Enligt Jan-Erik Wahlund på Institutet för Rymdfysik är upptäckten spännande men säger att vi inte ska hoppas för mycket.

- Vi har våra aningar om att det möjligen skulle kunna finnas liv där. Förutsättningarna är i alla fall bättre än på många platser. Vi får åka och leta helt enkelt, säger han.

Och det ska de göra. 2022 skickar den europeiska rymdorganisationen ESA iväg JUICE, Jupiter Icy Moons Explorer, för att göra mätningar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget