Lär dig älska blodig vegoburgare

Rare, medium eller well done. Snart en valmöjlighet för vegoburgare.

I år lanseras den blodiga vegoburgaren. Köttprodukterna av sojaprotein är på frammarsch - men varför strävar vi efter att vegetariskt ska smaka kött?

Under året lanseras den sojaproteinbaserade burgaren för allmänheten på en av USA:s större hamburgerkedjor, rapporterar Vox. Det som gör den här vegoburgaren unik är att den är blodig. Inte med hjälp av rödbetsjuice, som vegoburgarna av typen halvfabrikat i Sverige, utan proteinet leghemoblobin.

Proteinet är en förädlad produkt som ursprungligen utvinns ur rötterna på baljväxter. Det förutsätter att man drar upp rötterna ur marken, vilket förbrukar plantan och dränerar kvävehalten i jorden.

Men det är ingen fara, så länge man odlar enligt tekniken växelbruk, menar Thorsten Rahbek-Pedersen på Jordbruksverket.

Därför strävar vi efter att vegoprodukter ska påminna om kött

– Det är en inlärd preferens hos oss. Den grundar sig i att vi vill få i oss så stora mängder energi som möjlig från vår mat. Därför har vi en inlärd fallenhet för mat som innehåller protein, fett och kolhydrater, säger Janina Seubert assisterande professor i psykologi vid Karolinska Institutet.

Protein och kolhydrater känner vi människor igen genom smaken, lukten, konsistensen och texturen på ytan. Fettet går att urskilja med synen, med tanke på den lyster som fett ger tillagat kött.

– Sinnena hjälper oss att tala om för kroppen vad maten innehåller. Umamismaken, den fasta konsistensen och den flottiga ytan säger till oss att maten vi stoppar i oss innehåller protein, fortsätter Seubert.

Det kan vara en anledning till varför portobellosvamp är en bra ersättare till kött. Dels har den umamismak men också viss likhet med kött i texturen.

Den köttliknande vegoburgaren lär oss äta vegetariskt

– Min gissning är att i takt med att vår diet allt mer baseras på vegetabilier, kan vi lära oss uppskatta andra kombinationer av smak och konsistens som utsökta och välkända. Så jag tror att den blodiga burgaren främst kommer att rikta sig mot de som vill äta vegetariskt men har svårt att avsäga sig sin inlärda fallenhet för kött, säger Seubert.

Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...