Kraftig ökning av hudcancer

Antalet fall av hudcancer har ökat markant de senaste tio åren. Det är svenskarnas solvanor som är den största orsaken, menar Yvonne Brandberg, professor på Karolinska Institutet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

– Det är de i åldrarna arton till tjugofem som solar allra mest, säger Brandberg.

UV-strålning är den största riskfaktorn för hudcancer.
UV-strålning är den största riskfaktorn för hudcancer.

Hudcancer är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen i Sverige. På tio år har antalen fall av hudcancer ökat med hela 59 procent. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Man har haft ett solbrunt skönhetsideal. Plus att svenskar älskar att vara i solen för att det är varmt och skönt, säger Yvonne Brandberg.

Brandberg menar att det finns en uppfattning om att det är hälsosamt att sola. Tvärtom är det en hälsorisk att gå ut i direkt solljus med syftet att bli solbrun. Hon avråder från att vara ute i direkt solljus mellan klockan elva och tre. Man bör även skydda sig med kläder och använda solskyddsmedel som ett komplement.

– Det viktiga är att man ser solskyddsmedel som ett skydd och inte som ett alternativ för att kunna vara ute längre, säger Brandberg.

Det är speciellt viktigt för ungdomar att tänka på sina solvanor då de solar allra mest. Råden må vara tråkiga, men är mycket viktiga.

Alexandra, 20, och Milla, 19, solar ofta på sommaren.
Alexandra, 20, och Milla, 19, solar ofta på sommaren.

Vännerna Milla och Alexandra sitter på en gräsplätt vid Karl XII:s torg i Kungsträdgården. De solar regelbundet på sommaren.

– Grejen är att jag solar inte för att bli brun. Jag gör det för att få D-vitamin och för att jag blir lugn i kroppen. Jag kan känna att jag blir ett med solen och naturen, säger Alexandra, 20.

De två vännerna berättar att de inte brukar använda solkräm, om de inte ska ut och bada. De ser heller inte skönhetsidealet som en faktor till deras solvanor. Det är mer som en bonus att man även blir lite solbrun när man är ute.

– Samtidigt känner jag mig väldigt fräsch när jag är solbrun. Jag uppskattar verkligen när jag är det, säger Milla, 19.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget