Klimatmålet fortfarande inom räckhåll

Ska Sverige klara trafikens klimatmål måste allt fler mil köras på el, skriver nationella samordnaren Svante Axelsson på DN Debatt.
Ska Sverige klara trafikens klimatmål måste allt fler mil köras på el, skriver nationella samordnaren Svante Axelsson på DN Debatt.

Utsläppen från transporter i Sverige ökade under 2018. Klimatmålet är fortfarande möjligt att nå men det kräver snabba politiska beslut, skriver nationella samordnaren Svante Axelsson.

Riksdagen beslutade 2010 att Sverige ska sänka utsläppen av växthusgaser från transporter med 70 procent till 2030.

För att nå målet krävdes en minskning med åtta procent under 2018. Istället ökade utsläppen med 0,5 procent.

Trots det dystra beskedet är det möjligt att nå målet. I en artikel på DN Debatt ger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, flera förslag på beslut som kan hjälpa oss att nå dit.

Bland annat föreslår han ett mer träffsäkert reseavdrag som stödjer biltrafiken på landsbygden, snarare än i de större städerna. Dessutom vill han att regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att ta fram en strategi som garanterar laddstationer för el-bilar i hela landet.

Målet för transportsektorn är tufft och tiden är knapp, men med så många viktiga aktörer som står bakom det har vi goda förutsättningar att lyckas, skriver Axelsson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget