Jokkmokk når en temperaturökning på 2 grader

I Sverige går temperaturökningen i en rasande fart, i alla fall om vi ska jämföra med resten av världen. I Jokkmokk har medeltemperaturen redan nått 2 grader.

Ökning av Sveriges medeltemperatur
Ökning av Sveriges medeltemperatur

SVT har gett SMHI i uppdrag att räkna ut hur mycket medeltemperaturen ökat i Sverige sedan den på 1800-talet började mätas varje dag. Siffrorna presenterades idag.

I Sverige går det dubbelt så fort

Sedan sent 1800-tal har medeltemperaturen i världen har ökat med 0.8 grader, i Sverige är den siffran 1.7 grader. Det är mer än det dubbla. Allra mest har medeltemperaturen ökat i Jokkmokk, där är det nu 2 grader varmare.

Det är främst i mars och december som ökningen märks. Detta genom att snöperioderna bli kortare och slasken breder ut sig.

Kommer bli ännu varmare

Att det blir kortare tid med snötäcke kan snabba på uppvärmningen. Erik Kjellström som är professor i klimatolog på SMHI säger såhär till SVT:

– Snö och is är bra på att reflektera solstrålningen. När snöytan försvinner reflekteras inte solstrålningen tillbaka lika effektivt, och det blir varmare.

Is och snö fungerar isolerande genom att de skyddar mark och hav från solen. Om isen inte finns där absorberar jorden värmen, vilket i sin tur leder till att uppvärmningen går snabbare.

Andra delar av Sverige

I västra Sverige har temperaturen ökat minst, till skillnad från östra Sverige där vi kan se mycket större temperaturökning.

Källa: SVT

Webbfråga Är du orolig för den globala uppvärmningen?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget