I dag samlas världsledande sömnforskare i Stockholm för en konferens med Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin. På plats finns en som fokuserar extra mycket på ungdomars sömn: Malin Jakobsson, som forskar vid Högskolan i Borås. Som skolsköterska träffade hon många elever som hade svårt med sömnen.
– Jag såg att det var ganska många ungdomar som har problem med sin sömn, och kanske inte sover tillräckligt och inte vet hur de ska göra, säger hon till Läget.
Även om sömnen kan tyckas vara naturlig del av vardagen så är den inte helt given för alla. Omkring en miljon svenskar lider av insomni, enligt Internetpsykiatri. Forskningen som Malin Jakobsson presenterar handlar om vilket stöd som skolungdomar önskar att de kunde få för att förbättra sin sömn.
– När man inte får ihop sömnen så påverkar det hela skolsituationen. Dels att man inte riktigt orkar koncentrera sig på lektionerna, man får lite sämre minne och svårare att lära sig saker, säger hon.
Unga vill gärna få stöd från föräldrarna
Malin Jakobsson och hennes kollegor kom fram till att ungdomar önskar att de kunde få mer stöd av sina föräldrar, både i form av trygghet och rutiner. Även äldre tonåringar ville gärna att föräldrarna skulle hjälpa till med rutinerna.
– Föräldrar kan hjälpa till att hålla på rutiner, att man kanske får lite påbackning att nu börjar klockan bli tio, det är dags att stänga ner, säger hon.
De såg också att ungdomar gärna skulle vilja få vägledning av skolan i hur man sover. Ett problem som ungdomarna som var med i studien underströk var att skolan lär ut hur mycket man ska sova – men inte hur man sover.
Tystnaden håller unga vakna
När ungdomar ska försöka sova så blir de inte bara distraherade av buller – men av tystnad, och bullret som infinner sig i huvudet när det är tyst.
– Egentligen är hela deras dag fyllt av ljud, av input, säger Malin Jakobsson.
Kontrasten blir stor när telefonen läggs åt sidan och man försöker sova.
– När det blir tyst när man lägger sig, det är första gången man får tänka sina egna tankar, och de här tankarna kan snurra runt och bli väldigt stora. Så vanliga små harmlösa tankar blir till oro och ältande, säger hon.
Ett sätt som många unga hanterar tystnaden är att slå på en teve-serie i bakgrunden. Då är det bättre med den vanliga teven än en streamingtjänst på mobilen, eftersom man då kan få notiser och behöva engagera sig i funktionerna.
– Man har i forskning sett att teve inte påverkar sömnen lika mycket, för där sitter man längre bort ifrån den, säger Malin Jakobsson.
Rutinen är nyckeln
Så hur ska man handskas med tankarna när man försöker somna? Malin Jakobsson säger att det viktigaste är att hålla en rutin, och gå och lägga sig vid någorlunda regelbundna tider, så att man kan somna snabbare.
– Dels ska man inte ligga för länge i sängen. Att ligga två timmar och vänta på att somna, det hjälper inte. Då kan man gå upp en liten stund – utan mobilen – och dricka ett glas vatten eller sätta sig i soffan en stund, bryta de här tankarna, säger hon.
Malin Jakobsson tipsar om att läsa en bok eller lyssna på musik under tiden man sitter uppe, men att undvika streamingtjänster och sociala medier.