Isbjörnar ändrar om kosten - första gången på hundratals år

Isbjörnar tvingas äta sopor. Arktis isar smälter och gör det svårt för isbjörnarna att jaga sin favoritmat, säl. Nu riskerar de att utrotas.

Isbjörnarna tvingas äta sopor
Isbjörnarna tvingas äta sopor

Isbjörnar har svårt att hitta mat enligt en ny kanadensisk studie. I Arktis ökar temperaturerna dubbelt så fort som i resten av världen. Det gör att isarna smälter och då blir det svårare för isbjörnarna att jaga säl.

Istället har isbjörnarna tvingats äta annat som sopor och fågelägg. De hittar sopor i närliggande byar och fågelägg på de stränder som ejderfåglar häckar på. Forskaren Patrik Jagielski är huvudförfattaren till studien och han säger till att det inte är optimalt för isbjörnar att ändra sin kost.

–Studien visar att trots att arter kan förmå sig att äta en mindre angenäm kost när deras huvudsakliga föda blir svår att få tag i, så är det inte säkert att de klarar att göra det på ett effektivt sätt, säger han (TT).

Forskarna har genom att titta på gamla skelett kunnat se att isbjörnar under flera hundra år har ätit samma sak, späck och kött från sälar. Nu tror forskarna att det finns en risk för att arten utrotas innan år 2100.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget