Influencern tar tempen på partierna

Margaux Dietz.
Margaux Dietz.

Nu släpps det femte avsnittet av influencern Margaux Dietz intervjuserie “Partitempen”. I intervjuer med partiledarna för riksdagspartierna stärks kunskapen och intresset för politik, i alla fall om man frågar Louise Waldenby.

I Partitempen finns det stående koncept som “bu eller bär” och “valtempen”. Här får man reda på varför Gustav Fridolin (MP) egentligen tycker miljöfrågor är så pass viktiga och vad Annie Lööf (C) menar med att internet måste bli en tryggare plats.

Margaux säger till SvD att hon gjort ett program som hon önskar hade funnits när hon skulle rösta för första gången.

– Jag är själv ung och minns fortfarande väl hur det var första gångerna man skulle rösta, massvis av information men ofta på en nivå och med en ton som kändes svårbegriplig.

Louise Waldenby, 20.
Louise Waldenby, 20.

Vad säger publiken?

Läget har kollat läget med Louise Waldenby, 20. Vad tycker hon om Partitempen?

– Jag tycker det är väldigt nyttigt för Sverige. Det känns som att övervägande del av befolkningen är osäkra på vad de ska rösta på eftersom partierna ofta kan kännas otydliga och luddiga. Att Margaux då bjuder in partiledarna för några enkla frågor öppnar upp till mer kunskap.

Louise säger att hon blivit mer säker på vilket håll hon lutar åt politiskt, tack vare att serien förenklar frågor, går rakt på sak och har ett kul koncept. Hon menar att det är viktigt att få med just den yngre generationen i politiken.

– Just för att det är vi som är framtiden.

Många av frågorna som är hetast i år berör oss alla, som psykisk ohälsa. Då är det viktigt att man vet vad man tycker och att man inte fastnar i tanken “jag kan inte göra något” bara för att man inte är röstberättigad, säger Louise.

– Alla kan göra något! Vi har elevråd, elevkår, föreningar och massa annat som man kan få sin röst hörd i och vara med och påverka.

Ämnen i artikeln
Mer om: Åsikter
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget