Hur fungerar anställningstesterna? Läget undersöker.

Gillar du att gå på konstmuseum? Har andra ofta dolda agendor? Och hur strukturerade är egentligen mapparna i din mobil? Personlighetstest i rekrytering ska motverka diskriminering, men ibland är det svårt att förstå meningen med frågorna. Läget undersöker saken med hjälp av Johnny Hellgren, docent i psykologi.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

På skärmen finns en bild på nio kvadrater. Inuti åtta av dem finns streck i olika mönster, den nionde är blank. Under bilden fyra alternativ: vad ska rutan fyllas med?

Ytterligare åtta tankenötter väntar, varvade med frågor om ifall jag ofta känner mig nere och om jag lämnar tillbaka sånt jag lånat.
Varför gör jag detta? Jag försöker genom en webbtjänst söka ett helgjobb på en snabbmatskedja.

När jag sedan söker deltidsjobb på en matbutik får jag inga kluriga bilder på mönster, men desto fler påståenden att ta ställning till. Hur är mitt handslag, vilka böcker läser jag och hur spännande är mitt liv? Enligt annonsen är arbetsuppgifterna att hjälpa kunder, ta emot leveranser och stå i kassan.

Ska motverka diskriminering

Vad säger de här frågorna om ifall jag kan jobba i en matbutik? Räcker inte en gammal hederlig arbetsintervju? För att få svar ringer jag Johnny Hellgren, docent i arbets- och organisationspsykologi.
Han säger att en fördel med testerna är att arbetsgivaren inte kan döma dig för något annat än begåvning och personlighet. På det sättet särbehandlas du inte på grund av saker som utseende, ålder eller kön.

Att vilja rekrytera fördomsfritt är inget nytt. Vissa orkestrar låter nya förmågor provspela bakom en skärm. Detta för att kunna bedöma musikern för just musiken och inget annat. Ett koncept som nått populärkulturen: i realityserien The Voice sjunger de tävlande ut innan domarna får se dem.

De flesta personlighetstest jobbar med något som kallas "big five", enligt Johnny Hellgren. Metoden utgår från fem personlighetsdimensioner som hänger ihop med olika beteenden. Ska du jobba med försäljning är det bra om du har ett utåtriktat beteende, till exempel.

Lockas man inte att ljuga för att verka bättre?

– Forskningen visar att folk är ärliga. Och det finns normgrupper som visar hur det ser ut i till exempel en åldersgrupp. Avviker man för mycket sorteras man ut. Om man vill ha jobbet bör man svara så normalt och ärligt som möjligt så att man inte framstår som konstig.

Rekrytering utan diskriminering: en del orkestrar låter sökande provspela bakom en skärm.
Rekrytering utan diskriminering: en del orkestrar låter sökande provspela bakom en skärm.

Ljugskalor och tankenötter

Det finns seriösa och mindre seriösa test, säger Johnny Hellgren. Men hur skiljer man dem åt?

– Det är jättesvårt att veta, men det finns granskningar av test. Får man veta vilket test man ska göra kan man kolla upp det. Bland annat på psykologförbundets hemsida finns det länkar till en del granskade test.

Han tipsar om att kolla ifall testet har en manual med uppgifter om reliabilitet och validitet och referenser till forskning. Finns ingen manual ska man se upp. Samtidigt, säger han, är det svårt att ha en åsikt när man blir testad och vill ha ett jobb

– Du protesterar ju inte om någon gör en dålig arbetsintervju heller.

Varför ska man svara på om man läser tjocka böcker när man söker jobb i en matbutik?

–Det låter lite märkligt, det kan inte komma från något av de större testen, säger Johnny Hellgren. Han tror att svaret kanske kan indikera att man är introvert.

Tillfrågas du hur ditt handslag är handlar det nog om blygsel och självförtroende. Men, understryker han, ofta sätts svar på sådana frågor i en kontext med flera liknande påståenden. Sedan görs ett medelvärde av svaren.

När det gäller frågor som hur ofta man tänker på meningen med livet handlar det om att hitta lögnare.

– Här använder man en teknik som heter ljugskalor. Om någon svarar "aldrig" betraktas det som att människan ljuger. Får man ett mönster av att ljuga så kan man sorteras bort.

Får du tankenötter som den med kvadraterna är det inte personlighet som testas utan begåvning.

– Det har väl varit det hetaste i urvalsbranschen, och är också det som enligt forskningen bäst kan förutse en lyckad arbetsprestation.

Är det rimligt för en snabbmatsrestaurang?

– Nej jag tycker egentligen inte det, men de kanske har haft dåliga erfarenheter. De kanske vill veta att personen klarar grundläggande matematik. Ju mer komplext arbetet är, desto större effekt har dessa tester. I rutinarbeten ger begåvning ganska liten effekt.

Arbetslöshet beror inte på ointelligens

Många rekryterare använder testen som en första gallring, förklarar Johnny Hellgren. Andra använder de senare i processen. Men man kombinerar alltid med metoder som intervjuer och referenser. Blev du ratad av arbetsgivaren efter ett test ska du inte vara för hård mot dig själv:

– För de som är arbetslösa beror det inte på att de är ointelligenta och har en dålig personlighet. De flesta människor har ju en helt okej personlighet och är helt okej smarta.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget