"Hong Kong will take your breath away" – berättelsen om sars

Sars-patient i Beijing i april 2003
Sars-patient i Beijing i april 2003

Våren 2003 drabbas världen av rädsla för att ett coronavirus som orsakat flera dödsfall i Kina ska resultera i en global pandemi.

Aktiv smittspridning pågår i flera länder. Konserter ställs in, skolor stänger, börsen rasar.

Men det blev aldrig någon pandemi. Istället skulle det ta 17 år för experternas värsta farhågor under sars-epidemin att besannas – och överträffas.

Liu Jianlun mår inte bra.

Den 64-årige läkaren hade tampats med feber och en envis hosta redan hemma i Guangzhou, men kollegorna på sjukhuset hade inte hittat någonting på lungröntgen. Så han hade tagit bussen till Hongkong i alla fall.

Väl där hade han känt sig tillräckligt bra för att kunna shoppa och turista tillsammans med sin svåger.

Tanken är att han ska gå på sin brorsons bröllop, men nu har han feber igen. Han är på väg till rum 911 på Hotel Metropoles nionde våning med förhoppningen att en god natts sömn ska få sjukdomen att ge med sig.

Han är inte orolig. Visserligen har det dykt upp flera fall av en mystisk, oförklarlig lunginflammation på sjukhuset där han jobbar, men de patienterna har alla haft tydliga förändringar på lungorna.

Ingen vet exakt vad som händer sen.

Vissa tror att han fick en hostattack i hissen, eller att han hade så mycket viruspartiklar på händerna att det räckte med att han tryckte på knappen med den stora nian för att en dödsfälla skulle vara gillrad.

Andra tror att han spydde rakt ned i golvmattan efter att hissen öppnats på den nionde våningen.

Klart är att tjugotre andra personer på hotellet blir smittade av Liu. Sexton av dem bor på samma våning, eller har kopplingar dit.

Nästa dag tas han in på Kwong Wah-sjukhuset i Hongkong. En ny lungröntgen visar så kallade “ground glass”-förändringar på lungorna.

Liu Jianlun dör tio dagar senare, den 4 mars 2003.

Hotel Metropole i Hongkong där 23 personer smittades av sars
Hotel Metropole i Hongkong där 23 personer smittades av sars

Två månader senare reser Peet Tüll, då chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, till Kina. De kinesiska myndigheterna har kallat in hjälp från utlandet för att få bukt med smittspridningen innan den skulle förvandlas till en global pandemi. Han anländer till en miljonstad som förvandlats till en spökstad.

– På flygplatsen i Beijing var det helt tomt. Det stod CANCELLED på alla flyg därifrån. Och det var tomt på gatorna. Det var bara vi på hela hotellet. När vi gick hem på kvällarna blev de som hade krogarna överlyckliga när vi kom in för de hade ju inte en kund alltså.

Sars, som sjukdomen kom att kallas, spreds från Guangdong i södra Kina och kom att infektera människor i Beijing, Hongkong, Taiwan, Singapore, Vietnam och Toronto.

Sjukdomen visade sig vara orsakad av ett ditintills okänt coronavirus som döptes till Sars-cov. Coronavirus är en familj av olika virus där forskare tidigare hade identifierat en del av dem som orsaken bakom vanliga förkylningar. Men nu visade det sig att coronavirus också kunde vara dödliga för människor. Man räknar med att ungefär 11 % av de smittade dog av sars.

Men trots krigsrubriker i många av världens tidningar spred sig sars aldrig över hela jordklotet. Förutom ett utbrott i Toronto begränsades det till några länder i Asien, där smittskyddsmyndigheter lyckades få kontroll över viruset. Med undantag för några infektioner bland forskare som smittats av viruset i labbmiljö har ingen drabbats av sars efter 2003.

Skräcken för en större pandemi som orsakades av sars satte dock sina spår. På många håll i Asien blev det mycket vanligare att använda ansiktsmask för att skydda sig från virus på offentliga platser.

Hongkongs turistmyndighet fick också snabbt stoppa sin turistkampanj med sloganen "Hong Kong will take your breath away".

17 år senare började en mystisk lunginflammation sprida sig i Wuhan, i Hubei-provinsen i centrala Kina. Den skulle visa sig orsakad av ett virus som är till ungefär 80 % identiskt med Sars-cov, vilket fick forskarna att döpa det till Sars-cov-2. Sjukdomen som viruset orsakar döptes till covid-19, och kom att ge upphov till en global pandemi.

Men varför blev covid-19 sjukdomen som spreds över hela världen, medan sars försvann lika snabbt som det kom?

– Det är olika sjukdomar. Sars var som mest smittsamt en bit in i sjukdomsförloppet, vilket innebar att det var mycket lättare att stoppa smittspridningen genom att få folk som var sjuka att stanna hemma. Med covid är det tydligt att man är som mest smittsam i början av förloppet. Det innebär att det är svårare att få stopp på smittspridningen, eftersom folk är smittsamma innan de blir tillräckligt sjuka för att hålla sig hemma, säger Peet Tüll.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget