Havsisen runt Nordpolen på rekordlåga nivåer - vad kan vi göra för att rädda klimatet?

Havsisarna blir mindre och mindre visar forskning.
Havsisarna blir mindre och mindre visar forskning.

Havsisen runt Arktis hade i år sin näst minsta utbredning någonsin. Men det är inte försent att göra något åt det.

– Ödet är i våra händer, säger professorn Örjan Gustafsson till Läget.

14,48 miljoner kvadratkilometer eller två Australien. Det kan låta stort.

När det kommer till havsisens utbredning i Arktis så är det alarmerande litet.

17:e mars i år nådde isen sin största utbredning för året, enligt NSIDC.

Siffran är den näst lägsta sedan man började mäta. Och den följer ett tydligt mönster. De fyra hittills minsta utbredningar av isen har alla uppmätts de senaste fyra åren.

– Vi kan se på Arktis som en varningsklocka för hela jordklotet. Där är klimatförändringen ungefär dubbelt så stor som för resten av jordklotet, säger Örjan Gustafsson, professor på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms Universitet.

– Krymper havsisen accelererar klimatuppvärmning. När den vita yta som isen utgör inte finns blir ytan istället mörk, solens energi absorberas på jorden och klimatet blir varmare.

Mer värme kanske låter skönt, men det har stora konsekvenser. Det inkluderar stigande havsnivåer, vilket kan dränka flera ögrupper, djurarter riskerar att dö ut och extrema väderlekar som torka, stormar, tunga skyfall och översvämningar har och kommer att öka.

"Braskaminer och vedeldning släpper ut sotpartiklar som sprids hela vägen till Arktis", säger professorn Örjan Gustafsson.
"Braskaminer och vedeldning släpper ut sotpartiklar som sprids hela vägen till Arktis", säger professorn Örjan Gustafsson.

Men enligt Örjan Gustafsson finns det fortfarande hopp.

– Det får inte bli apokalyptiskt, vi kan fortfarande påverka en hel del.

Till exempel kan du skippa den till synes oskyldiga braskaminen - den släpper ut sotpartiklar.

– De svarta partiklarna fångar upp solenergi vilket ökar värmen, berättar Örjan Gustafsson.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget