Harvardrapport om social distansering – kan behövas till 2022

Covid-19. Foto: Tim Tai/TT

För miljarder människor runt om i världen kantas just nu vardagen av hårda restriktioner. Man tvingas hålla ett säkert avstånd till omgivningen. Nu visar en rapport från Harvard University att den social distanseringen kan behöva pågå till 2022.

Igår uttalade sig statsminister Stefan Löfven till SVT:s "Aktuellt" där han bad svenska medborgare att tänka långsiktigt kring det nya coronaviruset. Budskapet var följande: "Tro inte att det här är över på några veckor, detta kommer att ta tid, det kommer att ta månader".

I en forskningsrapport från Harvard University har flera experter inom smittskydd och epidemiologi nu använt matematiska modeller för att beräkna hur länge den sociala distanseringen kan behöva pågå. Resultatet visar att covid-19, som det ser ut nu, inte kommer att vara bekämpat förrän år 2022. Social distansering under en kortare period kommer inte att vara tillräckligt för att bekämpa viruset, om inte andra åtgärder görs.

Enligt rapporten kan årstider spela en stor roll. Under sommarmånaderna kan smittspridningen vara under kontroll för att åter blossa upp när höst och vinter gör intåg, särskilt i länder som införde hårda restriktioner tidigt. Om man använder för effektiva metoder kommer det alltså kunna slå tillbaka i ett senare skede, det skriver Aftonbladet.

Forskarna menar dock att ett vaccin eller en effektiv behandling för det nya coronaviruset skulle kunna minska behovet av restriktioner, social distansering och i förlängningen också minska infektioner som kräver intensivvård.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget