Gröna ytor i bostadsmiljön har många positiva effekter på både den psykiska och fysiska hälsan, menar Mare Löhmus Sundström, forskare vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.
– För det mesta pratar man om att gröna platser nära bostaden gör att man lever längre, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. För barn är gröna ytor viktigt för den retoriska och kognitiva utvecklingen, säger Mare Löhmus Sundström.
Miljöforskaren Mare Löhmus Sundström menar att många också mår bättre psykiskt av vistelse i gröna miljöer. Bland annat finns vissa tecken på att användandet av antidepressiva läkemedel minskar hos de som har nära till och regelbundet besöker gröna miljöer.
– Forskning visar att grönområden har en avkopplande verkan. Man känner sig mindre stressad och depressiva symptom minskar, menar Mare Löhmus Sundström.
Vilka effekter gröna ytor i bostadsmiljön har på individen är dock beroende av flera olika faktorer, bland annat ålder och socioekonomisk status.
– Många gånger är det viktigare för barn och äldre att vara nära grönområden. Det finns även studier som visar på att närhet till grönska har extra stor positiv verkan på boende i socioekonomiskt svaga områden, säger Mare Löhmus Sundström.
Rent generellt brukar 300 meter till närmaste grönområde vara ett tröskelvärde. Är det längre än 300 meter finns risken att boende i området inte tar sig dit. För små barn och äldre bör avståndet vara kortare, menar Mare Löhmus Sundström. Vilken typ av vegetation som finns i grönområdet har också påverkan. Att boende i ett område har nära till träd är särskilt viktigt, lyfter Mare Löhmus Sundström.
– En gräsmatta inom 300 meter från bostadsområdet spelar mindre roll på hälsan. Framförallt spelar närheten till träd roll för hälsan på boende i ett område, säger Mare Löhmus Sundström.