Magmedicinen vismutsubsalicylat är känd för många genom det amerikanska varumärket Pepto-Bismol som ägs av P&G. Den används mot magbesvär, men hittills har man inte kunnat identifiera strukturen på den aktiva substansen.
– Det är viktigt med läkemedel att kunna ta reda på hur de ser ut och hur atomerna sitter ihop för att förstå hur de fungerar som de gör, säger Erik Svensson Grape, doktorand vid Stockholms universitet till Läget.
Uppmärksammas i kemivärlden
Nu har Erik Svensson Grape och hans kollegor upptäckt strukturen med hjälp av elektronmikroskopi – ett slags mikroskop som gör att man kan se själva atomerna.
– På det viset kan man få en bättre förståelse för hur det här läkemedlet beter sig i kroppen, säger han.
Läkemedlet säljs i Nord- och Sydamerika i miljontals doser årligen, och upptäckten har blivit uppmärksammad i kemivärlden. I svenska apotek kan man däremot inte hitta det.
– Utifrån att vi vet hur de här ingredienserna ordnar sig i det här läkemedlet så kan vi ta inspiration av det, säger Erik Svensson Grape.
Tvättsvampar på atomnivå
Nu tar de fram nya material med hjälp av upptäckten. Ett sådant material liknar Erik Svensson Grape vid en tvättsvamp – fast på atomnivå. De kallas för porösa material och ser ut som ett helt vanligt pulver.
När forskarna kollar på dem i mikroskopen så syns deras speciella egenskaper. De har nämligen små hål i sig – eller porer – som kan fånga upp speciella ämnen.
– I och med att de här hålrummen är såpass små, så passar storleken för molekyler och föroreningar som tungmetaller eller liknande, som kan fastna i hålrummen, säger Erik Svensson Grape.
Erik Svensson Grape hoppas att materialen ska kunna skräddarsys för att fånga in ämnen som är farliga för miljön.
– Man kan använda dem för att fånga in gaser som till exempel koldioxid eller läkemedelsrester som finns i dricksvatten, säger han.