Forskning hjälper patienter att minnas

I Sverige lider många av kroniska minnesproblem.

Har du svårt att minnas saker? Oroa dig inte. Forskare vid Wake Forest Baptist Medical Center och University of Southern California Viterbi School of Engineering har upptäckt ett sätt att "hacka hjärnan" och hjälpa den att minnas.

Kroniska minnesproblem kan uppstå av en rad anledningar, exempelvis vid en stroke eller demens. Det kan även uppstå till följd av missbruk av narkotika eller alkohol.

I Sverige räknar man med att flera hundra tusen lider av kroniska minnesproblem.

Men nu kan forskare ha upptäckt ett sätt att återställa förmågan att skapa nya minnen eller göra dem lättare att komma ihåg. Genom att “hacka” sig in i hjärnan, har man upptäckt de neurala koderna som är inblandade i kodningen av ett nytt minne. Därefter kan man skriva en kod som används för att stärka den neurala koden.

— Vi försöker stödja den normala minnes- och kodningsfunktionen i hjärnan, säger Robert Hampson professor vid Wake Forest Baptist Medical Center till KPIX 5.

Protetiska minnen

En grupp patienter med epilepsi var med i ett forskningsprojekt för att se var i hjärnan de fick sina anfall. En elektrod inplanterades i patienternas hippocampus, mitt i hjärnan. De gick med på att tillåta Hampson och hans team att samtidigt testa sitt forskningsprojekt med protetiska minnen.

Patienterna spelade ett spel som involverade minnet medan elektroderna spelade in hjärncellerna. Cellerna eller neuronerna verkade lysa upp i ett unikt kodmönster.

— Minnets innehåll skrivs i en digital kod och hippocampus är den del av hjärnan som skapar den digitala koden, säger Ted Berger professor vid University of Southern California Viterbi School of Engineering till KPIX 5.

Med hjälp av patientens unika koder kunde Berger utforma en matematisk modell, som förutspår hur hjärnan framgångsrikt skapar minnen.

— Genom att spela in cellaktiviteten från hjärnan, vilket är vad Wake Forest gör och genom att titta på dessa inspelningar med de matematiska modellerna som vi gör, så kan vi tillsammans identifiera dessa neurala koder och vi kan se dem för första gången, säger Berger till KPIX 5.

Kodernas effekt

Med hjälp av elektroderna kunde Hampson och hans team implementera varje patients unika kod i deras egen hjärna. Koderna ökade patientens kortsiktiga minne med 37 procent och deras långsiktiga minne med 35 procent.

Fler studier med större patientgrupper måste göras för att replikera resultaten. Förhoppningen är att om större studier bekräftar vad Hampson och Berger kommit fram till, så kan en dag en “pacemaker” implanteras i patientens hjärna. Då är glömska ett minne blott.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...