Följ klimatförändringarna i Vårkollen

Nu på fredag och lördag är det återigen dags för Vårkollen. Alla kan vara med i projektet som följer klimatförändringens påverkan på de svenska årstiderna. – Det finns sex olika växter man ska kolla efter, säger Moa Pettersson till Läget.

Vårkollen är ett sätt att följa klimatförändringar.
Vårkollen är ett sätt att följa klimatförändringar.

Vårkollen är en årlig undersökning som anordnas av Svenska Botaniska Föreningen och Sveriges lantbruksuniversitetet (SLU) där frivilliga går ut i naturen för att leta vårtecken. Forskningsprojektet har genomförts 30 april och 1 maj varje år sen 2015.

Läget pratar med Moa Pettersson, ledamot i Svenska Botaniska Föreningen. Hon förklarar att projektet är ett sätt att följa klimatförändringar. Observationerna görs varje år under samma dagar för att kunna jämföra resultaten från hela Sverige med varandra.

– Det ger en ögonblicksbild. Att det är fasta dagar gör också att man kan jämföra med observationer från 100 år sedan, säger Moa Pettersson.

– Passar bra under corona, säger Moa Petterson.
– Passar bra under corona, säger Moa Petterson.

Alla kan vara med, gå in på vårkollen.se för mer information.

– Det finns sex olika växter som man ska kolla efter, vitsippa, blåsippa, tussilago, sälg, hägg och björk. När man kollar efter björk ser man hur långt lövsprickningen har kommit, säger Moa Pettersson.

En grupp växter av samma art kan på en och samma plats kommit olika långt i blomningen. Då ska man försöka ge en helhetsbild, har till exempel de flesta växterna blommor skriver man det.

Moas tips inför Vårkollen är att se det som en möjlighet att ha en trevlig stund i naturen.

– Det är en aktivitet som passar bra under coronan. Man är utomhus och kan hålla avstånd. Om man har vänner som man inte träffat på ett tag kan man göra det till en tävling för att se vem som hittar flest växter i sitt närområde, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget