Fler kvinnor i uppfinnarbranschen

Antalet kvinnliga uppfinnare har ökat markant de senaste tio åren. I Sydkorea och Kina är branschen som mest jämställd.

Allt fler kvinnor finns med som upphovspersoner till nya uppfinningar.
Allt fler kvinnor finns med som upphovspersoner till nya uppfinningar.

FN:s senaste undersökning av den globala patentstatistiken visar att allt fler kvinnor står som skapare till nya uppfinningar och idéer. Statistiken, som grundar sig på den kvarts miljon patent som FN-organet Wipo publicerat, visar att det i 31% av patenten fanns minst en kvinna med som upphovsperson. För tio år sedan låg den siffran på 23%.

Wipo har listat de 20 länder där antalet kvinnliga upphovspersoner till uppfinningar är som högst. I topp finns Sydkorea, med 50%, och Kina, med 48%. Däremot är glappet mellan andraplatsen och tredjeplatsen större, Belgien når nämligen plats tre med sina 36%. Inte förrän på plats 11 syns ett nordiskt land, Finland. Danmark placerar sig på en trettondeplats och Sverige, som är känt för att vara ett av världens mest jämställda land, placerar sig på en femtondeplats.

Den klassiska polkagrisstången har en kvinnlig uppfinnare.
Den klassiska polkagrisstången har en kvinnlig uppfinnare.

Kvinnliga uppfinnare från Sverige

Trots att kvinnliga uppfinnare är många färre än sina manliga kollegor har de satt sina spår i vetenskapshistorien.

Under 1700-talet valdes Eva Ekeblad De la Gardie in som första kvinna i Vetenskapsakademin. Hon uppfann bland annat ett ansiktspuder som innehöll potatis, istället för det farliga ämnet arsenik som tidigare använts.

Ninni Kronberg uppfann mjölkpulvret på 1930-talet, vilket gjorde det möjligt för Sverige att transportera mjölk långa sträckor utan att den härsknade.

Utöver de tidigare nämnda finns även Kerstins Olssons Tvers (ett vridredskap i trä), Désirée Lindholms Butterfly (ett tillbehör till cykelns pakethållare), Gunilla Alsiös Senseboard (ett virtuellt tangentbord) och Karin Järveruds utveckling av defibrilatorn som ska ge patienten en jämnare behandling. Vi har även en svensk kvinna att tacka för polkagrisen, nämligen Amalia Eriksson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget