Fler apor än förväntat

Gorillor från en nationalpark i Centralafrikanska republiken. Landet är ett av de sex länder där 99% av alla gorillor bor.
Gorillor från en nationalpark i Centralafrikanska republiken. Landet är ett av de sex länder där 99% av alla gorillor bor.

Det lever fler gorillor och schimpanser i Centralafrika än forskare tidigare trott, även om arterna fortfarande är hotade. Det står klart efter resultatet av de nya inventeringar som gjorts och publicerats i ”Science Advances”.

− Oerhört glädjande, säger Allan Carlson från Världsnaturfonden.

Det finns runt 360 000 gorillor och 130 000 schimpanser i Centralafrika, vilket är dubbelt så många gorillor som man tidigare trott och ungefär 40 procent fler schimpanser.

Uppskattningen av antalet apor bygger på observationer från forskare i regnskogar i Kamerun, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville, Gabon, Ekvatorialguinea och Angola. Studien genomfördes bland annat av Världsnaturfonden.

− Resultatet är oerhört glädjande, säger Allan Carlson som är ansvarig för organisationens Afrikafrågor enligt TT.

Fortfarande hotade

Trots de positiva siffrorna minskar apornas populationer fortfarande och hotas framför allt av tjuvjakt och människor som skövlar regnskogarna där de lever. Även sjukdomar som ebola tar många apors liv varje år.

− Skogsindustrin utgör en stor fara och tyvärr blir palmoljeplantager allt vanligare, säger Allan Carlson.

Enligt studien minskar antalet gorillor med 2,7 procent om året. Carlson säger att arten i värsta fall är utdöd om tre generationer om den inte skyddas.

− Det behövs fler skyddade områden, väl bevakade av parkvakter. Det finns också potential för mer ekoturism*, säger han.

Olika arter

Det finns två olika arter av gorillor, den västliga Gorilla gorilla och den östliga Gorilla beringei. Gorillorna som lever i Centralafrika utgör nästan 99% av världens gorillapopulation.

Även schimpansen har två arter, Pan troglodytes och Bonobon (även kallad dvärgschimpans).

* Ekoturism= turism som försöker ta hänsyn till platsen som besöks.

TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget