Finns i sjön?

Tumlarens situation i Östersjön är dålig. Men det går fortfarande att gå till botten med det!

En tumlare dyker upp.
En tumlare dyker upp.

Tumlaren är en liten tandval som till utseendet liknar en delfin. I Sverige kan du hitta den i Skagerrak, Kattegatt eller Östersjön. Men då måste du ha fiskelycka. De är nämligen väldigt skygga och låter bara överkanten av ryggen dyka upp vid vattenytan. Dessutom är läget riktigt dåligt för Östersjötumlaren. Det finns bara runt 500 stycken kvar.

- Vi vet att tumlare som fastnar i fiskeredskap dör fort genom drunkning, eftersom de andas luft. När det stora vinstdrivande fisket tog mer plats minskade antalet observationer av tumlaren, säger Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till Läget.

En av de största hoten är människans nedskräpning, främst gamla fiskenät som flyter omkring i havet. Men även miljögifter och buller påverkar.

- Tumlaren hör extremt bra under vatten och använder sig av ljud för att navigera och kommunicera. Därför ska man undvika buller där tumlare kan finnas, säger Lettevall som även tipsar om andra sätt att hjälpa.

- Ta reda på om det finns ett skyddat område för tumlare där du ska åka båt. Kör inte runt för skojs skull med snabba båtar eller vattenskoter. Var försiktig med att använda båtens ekolod. Och om du har turen att få se tumlare, försök inte jaga den med båten, utan låt den själv bestämma om den vill följa eller simma runt din båt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget