Finland klar med Nato-analys

Finland är klar med sin Nato-analys och kommer inom några veckor ge besked kring eventuellt Nato-medlemskap. Sverige dröjer och släpper sin analys senast 31 maj.

Dagens pressträff.
Dagens pressträff.

Sverige och Finlands statsministrar höll idag en gemensam pressträff. De diskuterade frågor som rör säkerhet och försvar. Det ökade spänningsläget i Europa som skett i samband med invasionen av Ukraina togs också upp.

Finland släppte idag en analys av vilka risker och konsekvenser ett medlemskap i Nato kan ge. Finlands statsminister Sanna Marin meddelade under pressträffen att landet inom några veckor ska ge besked om de ska gå med i Nato. Sverige dröjer med sin analys av eventuellt medlemskap, men den ska senast presenteras den 31 maj. Enligt Magdalena Andersson måste analysen göras mycket noggrant och det är därför viktigt att den inte stressas fram.

”Vi måste diskutera våra alternativ och inget alternativ är helt riskfritt”, sa statsministern under presskonferensen.

Båda statsministrarna nämnde att länderna har ett tätt samarbete men att beslutet om Natomedlemskap ska fattas individuellt. Däremot sa Sanna Marin att det vore bra om liknande beslut tas.

Tidigare idag gick Svenska Dagbladet ut med att statsminister Magdalena Andersson har som mål att gå med i Nato innan juni. Uppgifterna ska ha kommit från någon inom partiet. Däremot har Magdalena Andersson inte bekräftat detta.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget