Fimpa för corona

Trots att inget är helt säkert tyder de studier som gjorts på att rökning ökar risken för allvarliga symptom på covid-19. Det är alltså hög tid att sluta röka nu.

Nu är det dags att fimpa – för din skull.

Den senaste tiden har det skrivits mycket om hur rökning förvärrar symptomen på covid-19. Om rökare blir sjukare än andra är dock inte helt säkert, enligt Folkhälsomyndigheten. De få studier som gjorts har visat att rökare och tidigare rökare är överrepresenterade bland de som blivit svårt sjuka av det nya coronaviruset. Man vet också att rökning ökar risken för allvarliga symptom vid andra luftvägsinfektioner, som till exempel influensa.

Helen Stjerna, generalsekreterare på A non smoking generation tycker det är konstigt att Folkhälsomyndigheten inte varnar mer för riskerna med att röka nu i coronatider.

– Man går ut och säger åt folk att tvätta händerna, men inte att sluta röka. Det är jättemärkligt, viruset angriper ju lungorna, säger Helen Stjerna till Läget.

Men trots otydliga råd verkar rökare intresserade att sluta. Sluta-röka-linjen har fått ett stort uppsving sedan det blev känt att rökning kan förvärra symptomen på covid-19. Dessutom har apoteken sålt fler rökavvänjningsprodukter än tidigare. Apoteksjätten Apotea ökade sin försäljning av sådana produkter med 80 procent.

A non smoking generation tror att coronaviruset kan påverka unga i rätt riktning vad gäller rökningen. Kända följder av att röka, som lungcancer och KOL, kommer mycket senare i livet. Då kan det vara svårt att förhålla sig till, eftersom vår hjärna har svårt att förstå konsekvenser som ligger långt fram i tiden.

– Corona är ju här och nu. Så om jag får det om en vecka, hur bra rustad är jag för att klara av det så bra som möjligt? berättar Helen Stjerna är en vanlig tanke hos unga som vill sluta röka.

En sjuttonårig kille Läget pratat med berättar att det är lätt att röka på fester och att han brukar göra det. Det finns alltid någon som bjuder. Han och hans vänner har pratat om riskerna i och med coronaviruset.

– Men man tänker ju att det är gamlingarna som är en riskgrupp. Aldrig att det kan vara en själv, säger killen.

Han berättar att många, inklusive han själv, vet om att rökning är farligt, men struntar i det. Konsekvenserna kommer ju långt senare. Men nu, i och med corona, har konsekvenserna kommit närmare. sjuttonåringen är inte rädd för egen del, men han oroar sig för några av hans vänner.

– Vissa har rökt sedan de gick i sexan.

Tips för att sluta

Om man vill sluta röka är det hög tid att börja nu. Helen Stjerna berättar om råden A non smoking generation brukar ge unga de möter:

– Prata med dina kompisar som röker. Sluta tillsammans och stötta varandra. Vill de inte sluta så säg i alla fall att de inte ska bjuda dig.

Om man inte känner sig tillräckligt motiverad för att sluta tycker Helen Stjerna att man ska kolla upp tobaksindustrin och vad den gör med människor. Då kommer man stöta på barnarbete, dåliga löner och miljöförstöring. Dessutom kan det vara bra att veta att suget efter nikotin går över.

– Bara man håller ut i 30 minuter lugnar röksuget ner sig, berättar Helen Stjerna.

Webbfråga Röker du?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...