Fästingen med farlig TBE sprider sig i landet

Tajgafästingen kommer ursprungligen österifrån och har nu funnits i Norrlands inland.
Tajgafästingen kommer ursprungligen österifrån och har nu funnits i Norrlands inland.

Tajgafästingen har länge bara befunnit sig på Norrlandskusten. Nu befarar Statens veterinärmedicinska anstalt att den sprider sig till nya områden i landet.

Tajgafästingen kom österifrån till Sverige. Innan har man bara kunnat hitta den på Norrlandskusten, men förra året hittade man även dem i Norrlands inlandskommuner. Av de 4000 fästingar man samlade in i Norrland var ett 20-tal Tajgafästingen. Denna fästing kan bära på en farligare typ av TBE-viruset som kan orsaka hjärnhinneinflammation och dödsfall.

För att ta reda på hur långt Tajgafästingen har spridit sig vill Statens veterinärmedicinska anstalt ha hjälp med att samla in Tajgafästningar som man hittar. Det gäller främst i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län

Levande fästingar bör läggas i frysen en timme innan de skickas i väg. Fästingarna ska läggas i dubbla plastpåsar och är de blodfyllda är det bra med lite papper runt också, så att de inte mosas i frakten. Den som skickar in en fästing uppmanas också att fylla i ett webbformulär hos SVA.

Insamlingen startar 2 maj 2019 och pågår till 31 oktober 2019.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget