Experter uppger: massutrotning av arter har inletts

Hur mycket flyger du? Hur mycket kött äter du? Källsorterar du? Börjar inte fler människor ställa sig de frågorna kommer mellan en halv och en miljon växt- och djurarter försvinna.

Antalet växt- och djurarter minskar snabbare än det gjort på 66 miljoner år.
Antalet växt- och djurarter minskar snabbare än det gjort på 66 miljoner år.

Äh, jag kommer inte ens leva när det händer, kanske du tänker. Men många av de nästan en miljon arterna som hotas av utrotning kommer försvinna inom de närmsta åren. Detta redovisar en rapport som den mellanstatliga organisationen IPBES (Intergovernmental Science-Policy) publicerat på måndagen.

I dag minskar antalet arter tio till hundra gånger snabbare än det gjort på tio miljoner år. Den senaste massutrotningen av arter var för 66 miljoner år sedan när en asteroid röjde bort en majoritet av jordens arter, som exempelvis dinosaurierna. Flera experter som medverkar i studien menar att vi rör oss mot en repris i massutrotning.

Har du velat snorkla i korallrev eller kanske se tumlare? Då gäller det att passa på. 40 procent av grod- och kräldjur, 33 procent av korallreven och mer än en tredjedel av alla marina däggdjur är nämligen hotade. Utrotningen av arterna hänger till stor del ihop med klimatförändringarna på jorden.

Vi människor är inte hotade på kort sikt, enligt Josef Settele, professor vid Helmholtz Centre for Environmental Research i Tyskland. På längre sikt är det dock svårare att avgöra.

– Om vi människor blir utrotade kommer dock naturen ändå att hitta vägar, det gör den alltid, menar Settele.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget