Ett steg närmare Jorden 2.0

Tess under uppskjutningen i Florida
Tess under uppskjutningen i Florida

Nasa har byggt en ny satellit som ska söka efter planeter som vi kanske kan bo på. Tess som den heter, ska upptäcka 20 000 nya planeter och kanske ett nytt hem.

Från uppskjutningsrampen i Florida sköts en ny satellit upp under onsdagskvällen. Tess, eller Transiting Rcoplanet Survey Satellite, som är stor som ett tvättmaskin ska nu påbörja sitt sökande efter nya planeter. Jakten kommer till att börja med pågå i två års tid.

Med fokus på Solsystem som är 10 till 100 ljusår bort förväntar man sig att hitta cirka 20 000 nya planeter. När Tess hittat planeter som liknar jorden kommer man att studera fynden med teleskop nere från marken. Det man vill hitta är bergig terräng, vatten, rätt temperatur och att storleken på planeten är lik Jordens.

En av många satelliter

Kepler-teleskopet har sedan 2009 hittat över 2 300 planeter utanför vårt solsystem. Många av de tidigare fynden av Kepler var för långt bort för att de skulle gå att undersöka.

—Kepler visade oss många fantastiska saker. Den visade att planeter finns överallt där ute, säger Patricia Boyd, chef för Tess-programmet till TT.

Problem vid första försöket

Tess som skjutits upp med hjälp av företaget SpaceX raket Falcon 9 hade problem vid första uppskjutningsförsöket. Bara två timmar innan första försöket hittade SpaceX-ingenjörerna något som kanske kunde störa raketen. En extra kontroll gjordes och man kom fram till att allt var klart för avfärd.  Två dagar senare kunde rymdfarkosten lämna Jorden problemfritt. Nasa rapporterade strax efter uppskjutet att solpanelerna fällts ut och Tess var på väg mot sin omloppsbana. Om två månader kommer Tess vara på plats och påbörja arbetet med att skanna av himlavalvet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget