Enkät: Borde Sverige gå med i Nato?

Natofrågan är högaktuell. Läget rapporterade tidigare idag om att Finland är klara med sin Nato-analys. Inom några veckor ska de fatta beslut om medlemskap. Sveriges beslut väntas komma längre fram. Vad tycker ungdomarna? Ska Sverige gå med? Det undersöker Läget.

Linnea Haxholm.
Linnea Haxholm.

Linnea Haxholm, 19 år från Motala:

– Vi borde nog vara neutrala nu men sen när det lugnat sig i Europa kan vi gå med. Jag känner att vi skulle få mer beskydd och jag vill inte att Sverige ska vara ensamt, säger hon.

Safi Salehi.
Safi Salehi.

Safi Salehi, 18 år från Linköping:

– Jag vill inte att Sverige ska gå med. Vi ska hålla avstånd och kolla vad som händer och sen i framtiden välja vad som är bäst. Vi kanske behöver Nato på vår sida i framtiden med tanke på hur det är i Ryssland.

Ascendie Dushime till vänster och Linda Hakizimana till höger.
Ascendie Dushime till vänster och Linda Hakizimana till höger.

Ascendie Dushime, 18 år och Linda Hakizimana, 18 år från Västerås:

– Det beror på, kanske inte just nu för att det är oroligt i Europa men det finns också fördelar att vara med. Man får ett skydd ifall till exempel Ryssland skulle bomba Sverige, och då finns det länder som backar en, säger Ascendie.

– Det är ett bra skyddsnät. Jag tycker inte att vi ska låta Ryssland vara ett hot. Om vi låter dem vara det då blir de det. Jag tycker inte man borde vänta med att ta ställning. Nu eller aldrig, säger Linda.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges Natoansökan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget