Barndomen är språkinlärningens guldålder – då har vi de bästa förutsättningarna för att bli riktigt duktiga på ett nytt språk. Det brukar även kallas för kritisk period, och hur länge den faktiskt varar är inte helt säkert. Vissa menar att den tar slut vid puberteten, och andra att den kan sträcka sig lite längre in i sena tonåren. I vuxen ålder är det svårare att lära sig ett helt nytt språk, men det är absolut genomförbart.
Gerd Carling säger att hur du bäst går tillväga beror helt på vilket språk det rör sig om. Är det nära besläktat med svenskan eller inte alls? Hur många är det som talar språket? En av Gerd Carlings huvudinriktningar är att göra lexika och handböcker, vilket hon har prisbelönats för från både Institut de France och Gustav Adolfs Akademien. Här är hennes handbok till Läget – elva punkter som är bra att tänka på vid all typ av språkinlärning. Lycka till!
1. Oavsett vad: hitta en talare (om det går) att bolla med.
2. Skaffa en grammatikbok och en ordbok (t.ex. online, men en hederlig bok är också toppen) som du kan använda för att kolla upp saker.
3. Om språket har lite grammatik eller är ganska likt svenska/engelska eller något annat språk du kan; strunta i att plugga grammatik och hoppa rätt in i tal, text eller kommunikation.
4. Om språket har mycket grammatik, ledsen, men du måste nog plugga lite grammatik, ändå.
5. Om språket har ett främmande skriftsystem, lär dig det (det är kul!). Skriv ner tecknen för hand på ett papper och prova att skriva ner ord som du hör.
6. Titta på filmer, sändningar eller liknande på språket (lyssna går också, men titta är bättre, då ser man läppar och gester). Ju fler timmar, desto bättre, massor av kunskap går in automatiskt och passivt! Sätt inte på undertexter, då lär du dig ingenting (läsandet av undertexter blockerar inlärning av det talade språket i din hjärna).
7. Undvik serier, man tror att de är lätta, men de innehåller massor av speciella ord och idiomatiska uttryck och man blir lätt nerslagen och ger upp.
8. Lite grann detsamma kan gälla för tidningar, i synnerhet morgontidningar.
9. Satsa i stället på barnböcker, t.ex. sagoböcker, Harry Potter, Pippi Långstrump eller liknande som du redan läst på svenska eller engelska.
10. Inte alltför avancerade deckare (”kiosklitteratur”) kan fylla samma funktion, språket är väldigt enkelt och fyllt av klichéer, och ordförrådet är begränsat.
11. Sist men inte minst, när corona är över, åk till språkmiljön, helst på landet där få kan engelska, och helst UTAN en kompis du kan prata med. Då MÅSTE du använda dina kunskaper, och en bättre språklärare finns inte!
Kommer du på mer språktips? Dela med dig!
Skicka ett mail till ljmk.laget@gmail.com eller skriv till oss på instagram: jmklaget