Earth to Space, var är ni alla utomjordingar?

Rymden. Foto: TT

Att det skulle kunna finnas civilisationer med intelligenta varelser i någon av de hundra miljarder galaxer som finns i universum är inte helt otänkbart. Men vart är de, då? Det frågade sig den italienska fysikern och nobelpristagaren Enrico Fermi redan år 1950. Läget gjorde lite space för Fermis olika teorier.

Enrico Fermi menar att sannolikheten att det finns intelligent liv i universum är oerhört stor, men att det samtidigt inte finns några bevis för det. Här är hans vanligaste teorier om varför vi inte stött på utomjordingar ännu.

Vi är först i universum...

Den så kallade "rare earth" teorin handlar om att jorden är unik och att uppkomsten till liv bygger på en helt osannolik kombination av astrofysiska och geologiska händelser och omständigheter. I enkelhet betyder det att vi har haft extraordinära förutsättningar till att starta och utveckla liv. Vi är alltså ensamma, vilket är både coolt och läskigt!

Vi är korkade och betydelselösa för dem... 

Andra civilisationer kanske har kommit mycket längre än oss och bryr sig inte om att kommunicera med "mindre intelligenta" varelser. Det vore lika dumt som att kommunicera med en sten. Helt värdelöst och inte alls värt besväret!

Avståndet gör allt signaler från andra civilisationer inte nått oss än...

De flesta stjärnor i vår galax ligger flera tusentals ljusår bort. Det innebär att det tar extremt lång tid att färdas i rymden. Tecken på liv från andra galaxer och planeter kanske inte nått oss ännu? Eller så har de sänt signaler som vi inte har förstått. Kommunikation varierar mellan olika arter på jorden, så varför skulle inte kommunikation mellan olika civilisationer från olika galaxer kunna variera.

Visste du förresten att vi har skickat ut sonder, obemannade rymdfarkoster, i rymden som innehåller ljud och bilder som skildrar livet här på jorden. Målet är att meddela de övriga galaxerna om att vi finns. Den första sonden, Voyager 1, skickades iväg 1977 och 2013 meddelade NASA att sonden hade lämnat vårt solsystem och gett sig ut på färd i den interstellära rymden. Färden fortsätter och det kommer dröja 40 000 år tills Voyager når en stjärna. 

De är redan här...

Den så kallade "zoo-teorin" handlar om att utomjordingarna redan är här och studerar oss. Men varför ger de sig inte till känna, kan man undra? Svaret är att det skulle kunna förstöra studien. Men det kan också bygga på rädsla i hur vi skulle reagera. Ett Star-Wars i verkligheten vore ju ganska otäckt!

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget