Earth to Space, var är ni alla utomjordingar?

Att det skulle kunna finnas civilisationer med intelligenta varelser i någon av de hundra miljarder galaxer som finns i universum är inte helt otänkbart. Men vart är de, då? Det frågade sig den italienska fysikern och nobelpristagaren Enrico Fermi redan år 1950. Läget gjorde lite space för Fermis olika teorier.

Enrico Fermi menar att sannolikheten att det finns intelligent liv i universum är oerhört stor, men att det samtidigt inte finns några bevis för det. Här är hans vanligaste teorier om varför vi inte stött på utomjordingar ännu.

Vi är först i universum...

Den så kallade "rare earth" teorin handlar om att jorden är unik och att uppkomsten till liv bygger på en helt osannolik kombination av astrofysiska och geologiska händelser och omständigheter. I enkelhet betyder det att vi har haft extraordinära förutsättningar till att starta och utveckla liv. Vi är alltså ensamma, vilket är både coolt och läskigt!

Vi är korkade och betydelselösa för dem... 

Andra civilisationer kanske har kommit mycket längre än oss och bryr sig inte om att kommunicera med "mindre intelligenta" varelser. Det vore lika dumt som att kommunicera med en sten. Helt värdelöst och inte alls värt besväret!

Avståndet gör allt signaler från andra civilisationer inte nått oss än...

De flesta stjärnor i vår galax ligger flera tusentals ljusår bort. Det innebär att det tar extremt lång tid att färdas i rymden. Tecken på liv från andra galaxer och planeter kanske inte nått oss ännu? Eller så har de sänt signaler som vi inte har förstått. Kommunikation varierar mellan olika arter på jorden, så varför skulle inte kommunikation mellan olika civilisationer från olika galaxer kunna variera.

Visste du förresten att vi har skickat ut sonder, obemannade rymdfarkoster, i rymden som innehåller ljud och bilder som skildrar livet här på jorden. Målet är att meddela de övriga galaxerna om att vi finns. Den första sonden, Voyager 1, skickades iväg 1977 och 2013 meddelade NASA att sonden hade lämnat vårt solsystem och gett sig ut på färd i den interstellära rymden. Färden fortsätter och det kommer dröja 40 000 år tills Voyager når en stjärna. 

De är redan här...

Den så kallade "zoo-teorin" handlar om att utomjordingarna redan är här och studerar oss. Men varför ger de sig inte till känna, kan man undra? Svaret är att det skulle kunna förstöra studien. Men det kan också bygga på rädsla i hur vi skulle reagera. Ett Star-Wars i verkligheten vore ju ganska otäckt!

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...