Djur och natur i livsfara om muren byggs

Rio Grande, eller Rio Bravo som den heter i Mexiko, är en naturlig gräns mellan Texas i USA och delstaterna Chihuahua, Coahuila, Nuevo León och Tamaulipas i Mexiko. Floden snirklar sig 300 mil hela vägen upp till Colorado i mellersta USA.

Vad kommer hända med djur och natur om USA:s president får lov att bygga en mur vid gränsen till Mexiko? Forskare i Texas har svaret.

Ända sedan sin kampanj inför det amerikanska valet 2016 har USA:s president Donald Trump pratat om en hög mur mot landets granne i söder. Frågan är fortfarande ett hett ämne och engagerar många runt om i världen. Hittills har fokus mest legat på vad den kommer att kosta och hur människor kommer att påverkas. Men när vi människor tar beslut om att bygga saker i naturen så påverkar det inte bara oss själva - vad händer med djuren och växterna?

Nu har forskare i Texas, den delstat som utgör största delen av gränsen mellan länderna, gjort en studie där frågan tas upp från just naturens perspektiv.

– En mur skulle vara riktigt dåligt för många, många djur, växter och ekosystem, säger Norma Fowler, professor vid institutionen för integrerad biologi vid University of Texas i Austin och medförfattare till studien i en intervju med DN.

Naturparker kommer att förstöras

Gränsen mellan Texas och Mexiko utgörs till största delen av floden Rio Grande som fungerar som en naturlig gräns mellan de två länderna.

Enligt Norma Fowler, som har undersökt den påverkan en mur skulle ha på djur- och växtliv, kan man inte bygga muren i floden då den ofta drabbas av översvämningar.

– På många ställen måste man gå flera kilometer in i landet för att komma tillräckligt högt upp från översvämningsområdet, säger Norma Fowler.

Eftersom en stor del av den mark som finns runt floden ägs av privatpersoner så finns en risk att bygget kommer göras genom de statligt ägda nationalparker som finns i närheten - platser där djur- och växtlivet är rikt.

Svartbjörnen i Texas nationalpark Big Bend riskerar att separeras från de i Mexiko vilket kan leda till att de dör ut.

Djur isoleras - och riskerar att dö ut

Det är inte bara en mur som byggs. Tillkommer gör också vägar längs med muren, stora byggarbetsplatser och vakter som kör runt i bil dygnet runt för att hålla koll på gränsen.

– Djur kommer att bli påkörda, och de kommer inte att kunna röra sig som de vill. Och insekter kommer att lockas dit av ljuset när de borde vara ute och pollinera växter, säger Fowler.

Det skulle påverka allt från stora däggdjur och växter till insekter och smådjur. Djuren kommer ha svårt att röra sig över muren och riskerar att separeras från de djur som lever på andra sidan.

– Även när det finns öppningar som är tio centimeter breda, som små däggdjur, ödlor och grodor skulle kunna använda, så gör de inte det. Det förhindrar förflyttningar, stoppar genflöden och isolerar populationer så att de blir för små för att klara sig, säger Fowler.

Om muren byggs menar Fowler och hennes kollegor som genomfört studien att man måste begränsa den fysiska muren. Istället bör man använda elektroniska alternativ som har liten påverkan på naturen.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...