Det våras för våren

SMHI definierar första vårdagen som det första av sju dygn med en dygnsmedeltemperatur över 0 grader. Detta innebär att den första vårdagen bara kan bestämmas i efterhand. När våren väl kommer ser dock väldigt olika ut i olika delar av Sverige.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Den sista mars mätte snödjupet i Katterjåkk i Lappland 229 centimeter. Redan några dagar tidigare konstaterades meteorologisk vår i Gästrikland, Hälsingland, Uppland och Västmanland. SMHI noterade även att vissa delar av Värmland haft vårvindar i den preliminära sammanfattningen av den gångna månaden.

De mest extrema temperaturerna som registrerats under mars månad var plus 14,6 grader i Osby i Skåne, respektive minus 32,4 i Naimakka i Lappland.

Mars bjöd inte bara på fina vårdagar, utan också på riktiga blåsväder. Stormen Laura drog in över Blekinge med vindbyar upp till 37,8 meter per sekund, vilket kan klassas som orkanstyrka.

Överlag var dock månaden varmare än vanligt. SMHI konstaterar följande:

”Ingen station hade en medeltemperatur under det normala för mars månad. Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet.”

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget