De vill begränsa transvården i Sverige

Nu är behandling för unga transpersoner illegalt i Arkansas, USA. Liknande viljor finns i Sverige. Partier i riksdagen är kritiska till svensk transvård.

Europride 2018.
Europride 2018.

I onsdags förbjöds könskorrigerande behandling för ungdomar under 18 år i Arkansas, USA. Delstaten har tidigare genomfört andra inskränkningar på HBTQI-personers rättigheter.

Även i Sverige finns ett hot mot HBTQI-personers rättigheter. Till exempel i form av politiska partier som vill begränsa transvården.

Sverigedemokraternas (SD) riksdagsledamot Clara Aranda lämnade i höstas in ett förslag om att höja åldersgränsen för hormonbehandling och kirurgiska ingrepp för transpersoner till 25 år. I dag ges viss typ av könskorrigerande behandling till personer under 18 år. Läget har försökt nå SD för en kommentar men inte fått något svar.

Mikael Oscarsson (KD) riktade 2018 kritik mot Sverige för att ge vård till unga transpersoner. Michael Anefur, KDs talesperson för HBTQI-frågor, menar dock att partiet i dagsläget inte planerar att ändra gällande åldersgränser.

— Det är en viktig och svår fråga för individen. Vi tycker det är viktigt att medicinska experters kunskap leder i frågan, säger Michael Anefur.

Ann-Marie Jönsson, ordförande för föreningen för transpersoner (FPES), är bekymrad över utvecklingen.

— Tråkigt nog har tonläget i samhällsdebatten förändrats sedan ett par år och det gör oss oroliga, säger hon.

Hon menar att eftersom USA länge varit tongivande i västvärlden påverkar deras beslut både Sverige och övriga Europa.

Även RFSL menar att det finns en risk att andra länder följer efter USA. Själva anser de att vård ska ges efter behov, inte ålder: “Vissa under 18 år lider mycket av sin könsdysfori och behöver få hjälp av vården”, skriver en talesperson för RFSL till Läget.

Mer om: Nyheter
Mer från: Nyheter
Mer från Läget